Sommige tekenaars werken met een arsenaal aan tekenpotloden, maken vlekken met inkt of besmeuren meer dan hen lief is. Anderen gaan dan weer digitaal alles bij de hand, zoals Aya Akbib. Als freelance illustrator en urbanist werkt ze vooral vanop haar IPad, al plant ze sinds kort ook dagelijkse momenten in om in haar fysieke schetsboek te werken. “Dagelijks tekenen zorgde ervoor dat ik het tekenplezier terugvond, iets wat ik doorheen de jaren was kwijtgeraakt.

Hoe ga je aan de slag?

Aya: “Als freelance illustrator en urbanist voor een architectenbureau werk ik vooral via Procreate of Photoshop. Tijdens het proces komen er geen losse vellen papier of ‘echte’ potloden of stiften aan te pas, maar mijn volledige arsenaal aan tekeninstrumenten zit al in mijn IPad. Daardoor ik veel texturen kan testen en eender wanneer ik wil dingen kan uitwissen. Hoewel die tekeningen ver afstaan van mijn persoonlijk werk, vind het enorm fijn dat ik mijn tekeningen kan inzetten om te communiceren binnen architectuurprojecten.”

Waar heb je de zin van het tekenen ontdekt?
Aya: “Hoewel ik van kinds af aan hou van tekenen, heb ik me er nooit echt op toegelegd. Na mijn studies in Marokko ging ik Architectuur studeren in Bergen en Brussel. Daar was het vooral erg belangrijk om correct te tekenen. Net dat lag me niet helemaal, net zoals de programma’s waarmee ik moest leren werken. Plots kreeg ik in mijn masterjaar de opdracht om iedere dag een tekening te maken. Al die tekeningen heb ik bewaard, ook al zitten daar ook heel wat minder goede pogingen tussen. Dat dagelijks tekenen zorgde ervoor dat ik het tekenplezier terugvond, iets wat ik doorheen de jaren was kwijtgeraakt. In het begin was het heel moeilijk om iedere dag te tekenen: je gemoedstoestand en je inspiratie zijn heel bepalend. En toegegeven, soms tekende ik niet elke dag, en moest ik twee of drie tekeningen per een dag maken om dat in te halen (lacht). Maar na verloop van tijd zorgde het voor een bepaald soort continuïteit in mijn werk.”

Teken je dagelijks?

Aya: “Pas enkele jaren terug, tijdens covid, begon ik weer iedere dag voor mezelf tekenen. Ik realiseerde me dat ik al lange tijd in functie van mijn werk aan het tekenen was. Een beetje een droevig inzicht, maar ik vermoed dat het iets is wat veel kunstenaars ervaren. Vanaf dat moment probeerde ik echt meer in te zetten op mijn eigen werk en zo nieuwe dingen uit te proberen. Daarom probeer ik, hoe weinig of veel tijd ik ook heb, altijd een moment in te plannen. Dan ga ik naar het park of probeer ik te experimenteren met kleuren en texturen. En daarin geef ik mezelf alle vrijheid. Heerlijk!”

Wat teken je het liefst?

Aya: “Voor mijn werk teken ik digitaal, maar ook altijd erg gedetailleerd. Daarom hou ik er net van om juist erg abstract te werken in mijn persoonlijke schetsboek, en liefst van al met zoveel mogelijk texturen. Zo had ik een klein schetsboek waarin ik onlangs opnieuw was beginnen tekenen, maar helaas ben ik dat verloren op reis. Het fijne aan een schetsboek is voor mij dat ieder vel papier als een frame werkt: je blijft tekenen tot blad volstaat, en gaat dan over naar het volgende. In tegenstelling tot mijn digitale projecten, kun je op papier die fysieke grens niet overschrijden.”

Waar haal je je inspiratie?

Aya: “Ik schets nooit exact wat ik zie. Ook als ik buiten in een park zit. Wanneer ik teken, stel ik mijn beeld samen uit bestaande elementen die op zich niets met elkaar te maken hebben. Geen enkele tekening die ooit maakte, of toch in mijn eigen schetsboeken, bestaat in het echt. Er is nog nooit een landschap geweest dat ik, hoe mooi ook, exact wilde natekenen.”