Achter de cover: Kim Snauwaert

De oproep was: stuur een werk in voor de cover van Kunstletters. Met een massa inzendingen tot gevolg. Uit de kleurrijke verzameling aan werken kozen we voor een zomers beeld van Kim Snauwaert. Wie is ze en wat is het verhaal achter dit 'Badpakje'? Tijd voor een kennismaking.

Kim Snauwaert, Badpakje, 2020, olieverf op papier, 29,5 x 42 cm

Kim: ‘Schilderen doe ik met, of zelfs dankzij, mijn artistieke beperkingen. Ik weet van mezelf dat ik geen held ben in het perfect weergeven van perspectieven, schakeringen of lichaamsproporties. Zo portretteerde ik in mijn eerste lijntekeningen de vrouwen met lange halzen en lange vingers, juist omdat ik dat iets heel eigenaardigs vond om exact te kunnen weergeven. Ik weet best dat mijn perspectief niet klopt, maar door niet te focussen op wat ik niet kan, lukt het me om plezier te vinden in het schilderen.

Dit ‘Badpakje’ maakte ik omwille van de zonnige sfeer die ervan uitgaat. Tegelijkertijd werk ik ook hier vanuit imperfecties, want het is één van de eerste werken waarin ik schakeringen probeer aan te brengen. Het badpakje zelf zie ik als een eerste test om verder te perfectioneren, want ook hier staat niet alles op punt. Door dit uitgewerkte element te combineren met de kleurvlakken in de achtergrond, past het binnen de stijl waar ik volop aan werk. Ik hou er vooral van om in vlakken te schilderen, en aan de hand daarvan perspectieven te creëren. Het draagt een andere stijl uit, eentje die wat somberder is. Maar met elk afgewerkt schilderij begint de stijl me steeds meer te liggen. 

Kim Snauwaert
° 1986
Actrice en beeldend kunstenaar
Studeerde theaterwetenschappen, UGent en video en performance, KASK Gent

www.kimsnauwaert.com/fine-art