Achter de cover: Laura Andriessen

In dit nummer zetten we tekenen extra in de aandacht. Ook op de cover. Laura Andriessen zorgde met 'A confused hand' voor het coverbeeld van dit herfstnummer.

Ik ontdek niet meteen een rode draad in mijn werk. Ik denk dat atmosfeer er misschien wel één is. Ik maak graag beelden die een gevoel van mysterie of onheil oproepen. Beelden van landschappen, bossen, eenzame huizen, dieren lenen zich hier goed toe. Ik heb ook een voorkeur voor bepaalde kleuren en kleurcombinaties. Die zorgen mee voor coherentie. Bovendien werk ik graag met het concept van negatieve ruimte, wat ik ontdekte door het oeuvre van Léon Spilliaert. Zijn beelden lijken te gloeien in het donker, wat ik enorm fascinerend vind.

Ik hou van het gevoel op te gaan in een handeling. Het lukt niet altijd om dat te ervaren. Tekenen is vooral wroeten en tegen de lamp lopen voor mij. Maar als het lukt is het fijn om je volledig te kunnen focussen. Helaas voel ik zelden dat een werk ‘juist’ zit. Ik heb meestal een zeer specifiek beeld in mijn hoofd dat ik wil maken. Dat beperkt me eigenlijk. Als het lukt om dat los te laten in het proces, krijg je soms een happy accident. Dat leidt vaak tot mijn beste werk.’