Beeld: de keuze van Gideon Kiefer

We kennen Gideon Kiefer als een begenadigd tekenaar die in zijn werk bevreemdende, onbehaaglijke werelden oproept. Zijn werk is gedetailleerd en voelt zowel klassiek en hedendaags aan. Gideon is ook een van de juryleden bij onze open call 'Op eigen hout'. We vroegen hem een kijk te nemen op beeld.be.

Gideon: 'Ik koos voor deze kunstenaars omdat het geheel van hun werken mij aansprak. Er is een duidelijke samenhang in hun werk en ik voel dat het mooi doorleefd is.' 

Ilka Tillekaerts: TL

Gideon: ‘TL’ doet me denken aan de onbedoelde, toevallige esthetische composities die je soms in de openbare ruimte, in gerenoveerde gebouwen of in horecazaken tegenkomt.  
Door het aanbrengen van de tl-lichten wordt de rozet rondom zijwaarts belicht en niet meer  van onderuit zoals oorspronkelijk gebeurde. Zo ontstaat een schaduwwerking  met meer diepte en komt het sculpturale bloemenmotief beter tot uiting. 
Dit conceptuele werk gaat voor mij vooral over tegenstellingen. Oud versus nieuw. Ambacht versus industrie. Romantiek versus rationaliteit. Academisch versus conceptueel. Sculptuur versus installatie. 
Tergelijkertijd lijken deze uitersten op een natuurlijke wijze bij elkaar te passen en heeft de installatie een vanzelfsprekendheid met een licht komisch effect. 

Sophie Depoortere: Plant

Vanessa Van Meerhaeghe: Lumberjacks