Brecht Vandenbroucke kiest

A Paper / A Day - dag 22

'Hoewel het op het eerste gezicht op een schetsje lijkt, vind ik het fijn dat de tekening en de ruimte is opgebouwd vanuit het tekenen zelf, en met de dunne lijnen van een pennetje diepte weet te suggereren. Het beeld geeft niet al zijn geheimen prijs, maar geeft ook net genoeg info om ons concrete dingen te doen zien: muren, het plafond, een trap, een deur en een personage. Het is geen beeld dat de realiteit tracht na te bootsen maar een tekening die eerder op een contemplatief niveau werkt en ons vragen doet stellen. 

Zaten wij in een kluis? Waren we opgesloten? En wie is het personage dat ons vooraf gaat op de trap? Zouden we de pijlen wel volgen? Ligt boven de verlossing of net meer gevaar?'

Brecht Vandenbroucke (°1986, Veurne) is beeldend kunstenaar, auteur, illustrator en striptekenaar. Hij maakt vooral handgeschilderde tekeningen met heel veel oog voor detail en steekt op een speelse, absurde en humoristische wijze de draak met kunst, de kunstwereld en esthetica. Zijn wonderlijke illustraties barsten van de referenties naar de pop- en gamecultuur en sieren niet alleen de pagina’s van onder meer Le Monde Diplomatique, The New York Times en HUMO, maar ook platenhoezen en zelfs een T-shirt van Lacoste. Na zijn debuutalbum 'White Cube' (2013) verscheen recent ook het boek 'Shady' (2021).