De invloed van A Paper / A Day

Deel 1: Karen Pattyn, Femke Muermans & Geert Heirbaut

Tijdens de derde editie van A Paper / A Day deelden zo veel tekenaars hun dagelijkse of sporadische tekening met een publiek. Al dat tekentalent vind je terug onder de hashtag #apaperaday21. De challenge zit erop, dus laten we graag enkele 'favoriete tekenaars' aan het woord over hun tekenroutine.

Karen Pattyn

Wat motiveerde jou om deel te nemen aan A  Paper / A Day?
Sinds twee jaar geef ik beeldatelier aan kinderen. En dus wou ik zelf ook weer meer tekenen. Ik ben van opleiding grafisch vormgever/illustrator maar was door mijn vorige jobs het pure tekenen wat verleerd. Vorig jaar zag ik dagelijks al die tekeningen voor ‘A Paper / A Day’ via Instagram passeren. Dat inspireerde mij en ik werd er tegelijkertijd ook onrustig van, want ik wou zelf graag deelnemen. Maar de drempel was te groot. Ik kwam er gewoon niet toe om een tekening per dag te maken. Bij mij is het alles of niets bij zoiets: Of ik doe voluit mee, elke dag, of ik doe niet mee. Een perfectionistisch (of neurotisch zo je wil) trekje van mij.

Gedane dagen (17/10 - 20/10)

Vorig jaar kreeg ik voor mijn verjaardag een ‘One sketch a day’-boekje cadeau van mijn vriend. Mijn eerste reactie was: “Amai, nu moet ik iedere dag tekenen!” Mijn tweede reactie was: “Dit jaar doe ik mee aan A Paper / A Day!”. De dag na mijn verjaardag (27 maart) begon ik met tekenen en ik heb nog geen enkele dag overgeslagen. Hoe moe, gestresseerd, overprikkeld, inspiratieloos, verdrietig, euforisch, drukbezet, kwakkelig of lui ik ook ben. Ik maak er een erezaak van om iedere dag iets te tekenen. Al is het maar een lijn of een punt.

Ontdekte je nieuwe dingen door deze  challenge?
Ik herontdekte hoe graag ik met potloden werk en hoe graag ik naar waarneming teken. Een beetje terug naar de basis. Ik merk ook hoe fijn ik het vind om woorden bij mijn tekeningen te voegen. Soms teken ik iets en komt er een (zelfverzonnen) woord bij mij op. Soms vertrek ik van een woord of zin en teken ik daar iets bij. Het spelen met en combineren van beeld en taal vind ik heel aangenaam. Het is mijn persoonlijke manier van iets vertellen. Het dagelijkse tekenen is bijna een soort van ritueeltje geworden.

Maar A Paper / A Day is vooral ook ideaal om andere tekenaars te leren kennen, om te zien wat anderen tekenen, waar zij hun inspiratie halen, welke technieken zij gebruiken... Ik ontdekte dus vooral veel nieuw werk van anderen. En het is ook fijn dat veel deelnemers elkaar volgen en op elkaars werk reageren. Dat voelt toch een beetje als een nieuwe, kleine ‘community’ waar je voor heel even deel van uitmaakt. Door je tekeningen te delen met de buitenwereld, komen ze als het ware een beetje tot leven.

Gedane dagen (9/10 - 12/10)

"Ik scan mijn dagelijkse omgeving nu met 'tekenogen' want op het eind van de dag moet er nu eenmaal een nieuwe tekening in mijn schetsboek staan."

Zal je jouw werk blijven delen na A  Paper / A Day?
Ik denk het wel. Mijn drempelvrees om te posten is sterk verminderd door (in mijn geval) om de vier dagen mijn tekeningen te posten. Ik zal zeker niet dagelijks al mijn schetsen posten, maar toch af en toe. Ik besef dat niemand zit te wachten op mijn schetsen maar het doet toch deugd om positieve reacties te krijgen. Dat stimuleert om te blijven tekenen en ook om te blijven posten.

Waar putte jij op dagelijkse basis inspiratie uit?
Inspiratie haal ik uit mijn eigen dagelijkse leven en omgeving. Het leven zoals het is dus. Mijn schetsboekje is een echt visueel dagboek. Meestal maak ik ’s avonds mijn schets. Dan teken ik wat mij van die dag het meest bijgebleven is. Of wat ik het best ‘tekenbaar’ vind *knipoog*. Het is nu niet zo dat wanneer ik een ambachtelijke stinkkaas teken, deze per se het absolute hoogtepunt van mijn dag was.

Gedane dagen (1/10 - 4/10)
Gedane dagen (13/10 - 16/10)

Maar doordat ik iedere dag iets “moet” tekenen, kijk ik op een andere manier naar zo’n kaas. Dan zie ik vooral de textuur in de schil, het licht dat er mooi op valt en dan vergeet ik zelfs even hoe hard die kaas (en intussen het hele huis) stinkt. Het gevaar bestaat wel dat ik die kaas na het tekenen bijna niet meer durf op te eten omdat het dan als het ware ‘een studie-object’ geworden is.

Deze schetsjes zijn vaak sneller en spontaner. Die afwisseling van waarneming en fantasie heb ik nodig. Je kan eigenlijk nooit ‘uitgetekend’ geraken. Er is altijd wel iets wat je nog niet getekend hebt. En desnoods teken je het twee, drie, tientallen of honderden keren. Telkens anders. En dat is één van de mooie zaken aan tekenen: dat eindeloze, het onuitputbare…

Gedane dagen (1/10 - 4/10)

Curator Stoffel Van den Bergh (Superdruk) koos op dag vier van A Paper / A Day voor deze interessante compositie van Karen. Wat hij te vertellen heeft over deze schetstekeningen lees je hier.

Femke Muermans

Wat motiveerde jou om deel te nemen aan A Paper / A Day? 

Tijdens de editie van 2020 had ik al verschillende mensen gevolgd en dit jaar ging Drawing Days 2021 in Hasselt door, mijn thuisstad. Hier werd ik gestimuleerd door het zien van andere tekenaars. Daarnaast werd ik gemotiveerd door medestudenten van mijn opleiding, Creative Therapie. Natuurlijk motiveerde dagelijks tekenen mij ook. Ondertussen is een dag niet getekend een dag niet geleefd! 

Hoe voelt het om je werk te delen met een (ruim) publiek?  

Hier probeer ik zelf niet te veel mee bezig te zijn. Voor mij is het maken van werk een proces voor mezelf. Het is natuurlijk wel leuk om te zien dat andere mensen op mijn werk reageren via Instagram.

"Zelf vind ik het inspirerend om te horen en te lezen wat andere mensen uit mijn werk halen."

Zijn er bepaalde vaardigheden die je hebt aangescherpt tijdens het project?  

Ik ben iets meer beginnen experimenteren met aquarelleerbaar grafiet en met Posca stiften. Daarnaast is mijn kleurpotloden set ook uitgebreid om nieuwe kleurencombi’s te ontwikkelen. Idem voor mijn verfkleuren. Het experimenteren met kleur, vlak en lijn, is zeker iets wat verder aan het ontwikkelen is.

Heb je verschillende interpretaties ontvangen omtrent jouw werk van anderen? Zo ja, hoe voelde dat? 

Ja! Zelf vind ik het inspirerend om te horen en te lezen wat andere mensen uit mijn werk halen. Voor mijzelf is het een teken dat je overal zelf je eigen interpretatie kan geven.

Geert Heirbaut

"'Het zal er voor mij niet in zitten', dacht ik. Maar kijk, je tekent gewoon verder, je doet je ding en het loont."

Hoe voelt het om je werk te delen met een (ruim) publiek? 

Het is leuk om je werk te delen. Ik doe dit al jaren dus zo nieuw is dit niet voor mij. 

Waar put jij op dagelijkse basis inspiratie uit? 

Bij mij begint inspiratie met een idee. Inspiratie is overal rondom jou. Het is maar of je het ziet. Tekenen is de meest directe manier om je zienswijze vorm te geven. Het portret hieronder is een voorbeeld daarvan. Deze tekening probeert een andere geladenheid te creëren en op te wekken zonder al te veel het representatieve weer te geven dat normaal toch zeer verbonden is aan dit genre.

Portret (2021) - acryl en inkt op papier

Oplossingen vinden voor dit dilemma, dat inspireert mij enorm. Maar inspiratie is maar een deel van het geheel. Veel heeft te maken met concentratie, techniek, vaardigheid en oefening. Al deze elementen beïnvloeden de inspiratie.

Wat doe jij wanneer je op bepaalde dagen geen inspiratie hebt?  

Resetten is de boodschap, neem een vrije dag. 

Ontdekte je nieuwe dingen door deze challenge? 

Buiten de tekeningen van anderen leer je bij dat het vakgebied van de curatoren veelal bepalend is in hun keuze. Bij de eerst gekozen tekeningen dacht ik: “Oei, hier wordt een totaal andere invulling en kijk op tekeningen gegeven.” Totaal anders dan hoe ik tekeningen zie. “Het zal er voor mij niet in zitten”, dacht ik. Maar kijk, je tekent gewoon verder, je doet je ding en het loont. Als dit een motivatie voor anderen kan zijn, als je een goede tekening kunt maken, dan zullen er zeker nog volgen. Het superleuke van de challenge is dat wat je wil weergeven in je tekening, dat ook wordt opgemerkt door een curator. 

Dromen in bubbels (2021) - inkt op papier

Wat motiveerde jou om deel te nemen aan A Paper / A Day? 

Als er een initiatief is dat het tekenen promoot en je tekent graag, dan doe je natuurlijk graag mee. Ik post iedere dag een tekening op Instagram. Na deze challenge doe ik gewoon verder en misschien doe ik volgend jaar terug mee. Vorig jaar werd er ook een tekening van mij gekozen als ‘tekening van de dag’.

Dit opmerkelijke beestje werd verkozen op dag 21 door curator Imge Özbilge. Lees meer over deze bijzondere tekening hier.