De invloed van A Paper / A Day

Deel 3: Kristof Ribus, Trees de Brabander & Yelle De Knock

Nog een laatste keer nagenieten van al dat voorbijrollende tekentalent dat we op Instagram gespot hebben tijdens A Paper / A Day. En met deze post sluiten we deze editie dan helemaal af. Wat was het inspirerend. En wat kijken we uit naar de volgende! Het laatste woord is voor drie favoriete tekenaars.

Kristof Ribus

'Ik denk dat ik me gaandeweg bewuster wordt van het belang en de kracht van het toevallige, het intuïtieve in m’n tekeningen.'

Teken je door A  Paper /  A  Day  meer dan anders?   
Nee. Ik teken al enkele jaren iedere dag. Maar ik volg jullie project, A Paper / A Day, wel. Weet je, doorgaans beschouw ik mijn tekenen als een bewust tegengewicht voor het staren naar een scherm. Ik vertrek haast nooit van een schermbeeld, slechts af en toe van een (tastbare) foto. Ik teken wanneer vele anderen tv kijken. Of onderweg, op de trein, in plaats van… naar een schermpje te kijken. Maar scrollend door de Instagramposts van A Paper / A Day haal ik wel m’n hart op en kijk ik mijn ogen uit bij de veelheid en verscheidenheid. Dat mijn schermtijd daardoor in oktober drastisch de hoogte in schiet, neem ik voor lief. Je raakt eraan verslingerd. Net als aan het dagelijks tekenen. 

Wat doe je wanneer je op bepaalde dagen geen inspiratie hebt?
Bewegen. Onderweg zijn. Helpt altijd: wandelen is ook tekenen! Of woorden en zinnen die me opvallen uit de krant knippen. Haal ze uit hun context en er ontstaat een nieuwe wereld. Maar ook: terugbladeren in m’n dagelijkse tekeningen. Merken dat inspiratie, zoals alles, komt en gaat, golft. Vertrouwen op dat proces, observeren wat er gebeurt. Het resultaat is dan niet langer belangrijk. Maar wat je vandaag tekent wordt wel deel van een groter geheel. En morgen krijg je weer een nieuwe kans, toch?!

'Het tekenen ligt dichter bij mijn ‘zijn’, geeft me zowel rust als energie.'

Ontdekte je nieuwe dingen door deze  challenge?
Ik zie vooral weer een hoogst boeiende editie van A Paper / A Day. Daarnaast niet geheel nieuw, maar toch: dat ik uiteindelijk liever teken dan toon. Zeker wanneer dat op een scherm is. Te veel scherm maakt me onrustig. Het tekenen ligt dichter bij mijn ‘zijn’, geeft me zowel rust als energie. Mijn tonen is - eerder dan naar buiten komen met mijn werk - een uitnodiging om mee naar binnen te kijken. Maar binnenkort toon ik, samen met anderen, wel voor het eerst wat van m’n werk ‘in het echt’ onder de toepasselijke titel ‘schermtijden’. Benieuwd hoe dat zal aanvoelen.

Zijn er bepaalde (nieuwe) technieken die je hebt ontdekt en/of verbeterd? 
Ik denk dat ik me gaandeweg bewuster wordt van het belang en de kracht van het toevallige, het intuïtieve in m’n tekeningen. Ik omarm het in ieder geval, vind rust in het besef dat ik daar op kan vertrouwen. Dat de afdruk / indruk van een voorgaande tekening (ik maak m’n dagelijkse tekeningen in boekjes) of een achteloze potloodlijn, zonder vooropgesteld plan, me altijd ergens heen leidt.

Op dag 3 van A Paper / A Day koos curator Bart Lodewijks voor dit werk van Kristof.
Lees meer over dit werk hier.

Trees de Brabander

'Ik maak mensen blij met mijn werk en dat is een grote stimulans.'

Teken je door A  Paper /  A  Day  meer dan anders?
Neen, ik teken al heel mijn leven veel. In mijn tekeningen kan ik mijn emoties kwijt. Ik hou tekendagboeken bij sinds de geboorte van mijn tweelingdochters in 1992. In het begin van de coronaperiode tijdens de eerste lockdown, begon ik tekeningen te posten op facebook om de mensen een hart onder de riem te steken. Daar kreeg ik veel positieve reacties op en dat stimuleerde me om verder te tekenen rond de problematiek van eenzaamheid, verlies, armoede, de natuur,…
Bij het maken van deze lockdowntekeningen heb ik gaandeweg een nieuwe stijl ontwikkeld met pen en inkt. De tekeningen die ik nu voor deze editie van A Paper / A Day elke dag op Instagram post, zijn een gevolg van deze techniek met pen en inkt. Ik deed ook al mee met de vorige editie van A Paper / A Day in 2020.

Dierendag

Zal je na A  Paper /  A Day nog dagelijks tekenen?
Ja, ik hoop van wel. Zolang ik kan, doe ik verder. Ik maak mensen blij met mijn werk en dat is een grote stimulans.

Wat doe je wanneer je  op bepaalde dagen  geen inspiratie hebt?
Eigenlijk heb ik altijd inspiratie. Soms ben ik moe en dan moet ik mezelf dwingen om naar mijn atelier te gaan om een tekening te maken. Maar eens ik begonnen ben, stroomt het. Mijn tekeningen zijn niet allemaal even goed en de slechte haal ik eruit. Soms maak ik er meerdere en dan post ik het beste resultaat.

Yelle De Knock

'De inspiratie komt vanzelf, ik zet me voor dat witte blad en laat mijn stiften hun werk doen.'

Hoe voelt het om je werk te delen met een (ruim) publiek?
Het voelt soms vreemd om mijn dagelijkse tekeningen te delen met een groot publiek, maar ik geniet wel van de leuke reacties. Het is kwetsbaar, want die tekeningen zijn als een dagboek en ik weet niet wie dat te zien krijgt en wat ze ervan vinden. Dit doet er niet toe, maar toch...

Waar put jij op dagelijkse basis inspiratie uit?
De inspiratie komt vanzelf, ik zet me voor dat witte blad en laat mijn stiften hun werk doen. Vaak moet ik achteraf maar zien te achterhalen waar dit nu weer over gaat. Ik teken dan ook vooral vanuit mijn leefwereld, wat ik meemaak en hoe ik me daarbij voel.

Wat doe jij wanneer je op bepaalde dagen geen inspiratie hebt?
Je voelt elke dag wel iets. Er is altijd wel iets om over te tekenen.

"A Paper / A Day... Dat zou elke dag van het jaar mogen zijn!"

Ontdekte je nieuwe dingen door deze challenge?
Door mee te doen aan deze challenge leerde ik net nieuwe dingen. Ook ontdekte ik de meerwaarde van het toevoegen van onderschrift. Dankzij het Instagram format kregen mijn tekeningen eindelijk ook een titel. Daar ben ik nu wel dankbaar voor. 

Wat motiveerde jou om deel te nemen aan A Paper / A Day?
Dit wordt het derde jaar dat ik de uitdaging aanga om elke dag van de maand iets te tekenen voor A Paper / A Day. Deze maand geef ik voorrang aan tekenen. Dat is best veel naast alle andere zaken die moeten gebeuren. Een tekening kost me snel een paar uur en ik kan er ook niet mee stoppen. Dus deze maand kruip ik nogal laat in mijn bed 😊. Toch, A Paper / A Day... Dat zou elke dag van het jaar mogen zijn!

Dit sensuele werk van Yelle werd op dag 14 verkozen door curator Wim Vaes. Wat zijn interpretatie van deze tekening is, lees je hier.