Deelname in de kosten via verkoop

De tentoonstellende organisatie vraagt een deelname in de kosten door een percentage van de omzet uit verkoop vast te leggen. Met een gevaarlijke clausule!

Bij sommige overeenkomsten zitten er ronduit gevaarlijke addertjes onder het gras! Zo kan het gebeuren dat je als commissie ‘slechts’ 10% van de omzet door verkoop afspreekt. Stel: na je wild enthousiast te hebben gemaakt over de mogelijke verkoop en je te hebben gemotiveerd om je verkoopprijzen veel hoger te stellen, ben je overtuigd dat je flink kan verkopen en wil je met plezier 10% afstaan. Maar dan blijkt dat de verkoop heel erg tegenvalt. Je verkoopt geen enkel werk. Dan duikt een ‘verloren geplaatste’ clausule op die je over het hoofd hebt gezien. Die bepaalt dat er een minimumhuur is ter waarde van je drie duurst geprijsde werken. Die je inmiddels veel te hoog hebt geprijsd. Dat bedrag moet je dan als kunstenaar ophoesten.  
Een gezonde overeenkomst is inderdaad 10% commissie, maar met een duidelijk vastgelegd minimumbedrag. Soms wil de verhuurder het risico delen en aanvaardt hij een werk in ruil. Of een combinatie van beide. Zorg dat je weet waar je uitkomt bij een ‘worst case scenario’.