Drukdrukdruk: fans van het eerste uur

De derde editie van grafiekfestival drukdrukdruk is nu wel héél dichtbij. Op 4 en 5 mei tonen grafiekfans in heel België hun werk(plek). Heel wat grafici nemen voor de derde keer deel. Wij spraken met 3 fans van het eerste uur.

Luc Van Quickenborne (Inktopus Gent)

Wat is er zo bijzonder aan grafiek?
We merken dat in deze digitale tijd er veel behoefte is aan handmatig werken en tastbare texturen. Grafiek leent zich daar perfect toe. Het proces om van een ontwerp tot een eindresultaat te komen geeft veel voldoening. Iedereen komt hier trots met zijn of haar eindresultaat buiten en denkt “yep, dat heb ik gemaakt”.
We willen de mensen aantonen dat door fysiek te werken met papier, lino, letters, inkten, enz. je jezelf een creatieve boost kan geven. Wie werkt in ons atelier, is meestal zo gefocust op de creatie van hun werk, dat ze eventjes weg zijn van de wereld buiten.

Waarom ben je drukdrukdruk-fan?
Het is voor ons een uitgelezen kans om het grote publiek kennis te laten maken met moderne grafiek. In het atelier van Inktopus kan je een aantal grafische technieken ontdekken door ze zelf uit te proberen. Zo kunnen we de vele mogelijkheden van grafiek én van ons atelier tonen.
    
Wat blijft je bij van de vorige twee edities?
Dat het een goed gevoel geeft als je de verwondering bij jong en oud kan zien. Het is leuk om bezoekers kort een techniek aan te leren en hen dan mooie grafische prenten te laten maken. We hadden telkens eigenlijk veel nieuwsgierige bezoekers, die benieuwd zijn naar ons ambachtelijk atelier en hoe wij te werk gaan. 

Jens Dawn (DOP Platform Antwerpen)

Wat is er zo bijzonder aan grafiek?                                                                      Goh, ik ben verliefd op drukwerk, mijn atelier en woning zijn gevuld met boeken en prints. En als grafisch ontwerper is het natuurlijk belangrijk dat elk gedrukt vel papier er goed uitziet. Goed drukwerk is tegenwoordig ook gemakkelijk te onderscheiden van de goedkope rommel waar duidelijk geen kunstenaar achter zit. 

Waarom ben je drukdrukdruk-fan?
Drukdrukdruk is een evenement dat mensen kennis laat maken met lokale ontwerpers. Voor ons blijft het belangrijk om mensen te laten zien dat ze kunstenaars niet ver moeten zoeken. En vooral het sociale aspect is voor DOP platform altijd interessant. We willen laten zien dat een artistiek evenement heel tof en gezellig kan zijn. Wat minder leuk is, is dat we als organisator alle evenementen van onze collega’s moeten missen.

Wat blijft je bij van de vorige twee edities?                                                           We hebben al heel wat lokale kunstenaars uitgenodigd voor drukdrukdruk: Jelle Kindt, het Kabinet, Siglinde Bossuwé, Mila van Goethem, Lies Van Gasse, Anke De Potter, Kathy De Wit, Sofie Jaspers,... Ik kende er enkele daarvoor zelf nog niet goed, het is fijn om zo nieuwe lokale talenten te ontmoeten en in de kijker te zetten.

Virginie Windels (Academie Harelbeke Anders)

Wat is er zo bijzonder aan grafiek?
De machines, de geur van inkt, het ploeteren, het vuil maken. Het wroeten in de lino/etsplaat, het vloeken en vervloeken. En dan het magische moment dat je de perfecte druk van onder de pers lostrekt...

Waarom ben je drukdrukdruk-fan?
Ik vind het heel leuk dat grafiek eventjes in de kijker staat. Veel mensen hebben nog een soort schrik en vinden grafiek maar een 'vuile bedoening'. Door drukdrukdruk vinden mensen hun weg naar het atelier en moeten ze toegeven dat het eigenlijk helemaal anders – toffer – is dan verwacht. Grafiek wordt toegankelijk. En dat is super!

Wat blijft je bij van de vorige twee edities?
De verwondering,  de 'aha-erlebnis', het contact met mensen...

https://www.kunstwerkt.be/drukdrukdruk

Auteur
Sarah Poesen