Expotip: Ballroom project

13 - 16 mei

Wat als niet-Antwerpse galeries ook mogen meespelen tijdens het Antwerp Art Weekend? Met die insteek organiseren DMW Gallery en Base Alpha Gallery van 13 tot 16 mei 2021 Ballroom project: een ‘out-of-the-box'-groepstentoonstelling waarbij ze binnen- en buitenlandse galerijen ook een toegangsticketje verzekeren tot de Antwerpse galerijhoogdagen. 

Voor de derde editie kregen 20 galerijen de kans om drie artiesten naar voor te schuiven, opererend vanuit ‘Borgerhub’. Benieuwd naar de afgevaardigden? Wij lichten hieronder alvast zes kunstenaars uit. 

Het werk van Adelheid De Witte kan worden gezien als de voortzetting van de Belgische surrealistische traditie, maar dan in een hedendaags kader. De steeds terugkerende afbeeldingen van landschappen ontstaan ​​op een vrij organische manier, gecombineerd met ongebruikelijke vormen en kleuren. Deze twee elementen in de olieverfschilderijen op linnen van Adelheid worden sterk door elkaar beïnvloed omdat ze het duidelijke onderscheid tussen beide doet vervagen. Wat overblijft is een gevoel dat afwisselt tussen een opgewekt en een duister verlangen.  

Gepresenteerd door Barbé Urbain.

Meer info

Sinds 2009 werkt Willem Boel aan een interdisciplinair oeuvre, met een focus op installatie. Zijn in situ installaties en tweedimensionaal werk focust hoofdzakelijk op het driedimensionale. Zijn industriële skeletstructuren in ijzer en staal dienen als een dragen voor visuele informatie; de open structuren zijn getuige van een industriële geschiedenis. Ze dragen telkens de tekenen van intensieve arbeid en herhalende acties.  

Gerepresenteerd door Bruthaus Gallery en Galeria Ilario Galguera (Mexico). 

Meer info

Witty and imaginative. De steeds groter wordende sculpturale praktijk van Warre Mulder is een veranderend universum vol transformaties. Koorddansend op de grens tussen geestig en fantasierijk, geanimeerd en grijnzend, spontaan en georkestreerd, brengt de kunstenaar hybride sculpturen tot leven: fantastisch fabuleuze wezens, menselijke beelden, dieren, een plant of een object. Ze kunnen verwijzen naar archetypen, beelden van voorouders, bewakers of boodschappers, en zijn vaak even opgewekt als verontrustend. Spiritualiteit en humor, animisme en speelsheid, associaties en betekenissen tuimelen over elkaar heen in een persoonlijke beeldtaal met universele aantrekkingskracht. 

Gerepresenteerd door Whitehouse Gallery.
 

Meer info

Antoinette Nausikaä maakt onderzoeksprojecten op plekken waar natuur en cultuur samenkomen. Net de balans tussen die twee is wat haar eindeloos fascineert. Door haar werk onderzoekt ze de onderlinge verbondenheid in onze dagelijkse omgeving. Daarin stelt ze vragen zoals; Hoe verhoudt het menselijke abstracte zich tot het natuurlijke organische? Het alledaagse tot het transcendente? Permanentie tot vergankelijkheid? 

Gerepresenteerd door Galerie Caroline O’Breen (Amsterdam).

Meer info

Ria Bosman ontwikkelde een gedegen oeuvre waarin ze het effect van kleur in relatie tot vorm & materialiteit onderzoekt. De kunstenaar is vooral bekend van monumentale handgeweven vlasdoeken die als drager dienen voor het onderzoeken van kleurtonaliteit. Ze zijn met grote zorg laag op laag aangebracht, waardoor een stralende diepte ontstaat waarin de serie kleine werken hetzelfde doel nastreven. Ze roepen een gevoel van extase en stilte, contemplatie en balans op. Ze zijn per laag gebouwd op vaak verrassende dragers die werken met het grotere geheel. 

Courtesy Tatjana Pieters

Meer info

In het universum van Stijn Cole worden thema’s als tijd en landschapsschilderkunst vertaald in een hedendaagse versie van het impressionisme. Iedere nieuwe serie van Cole is gelinkt aan een specifieke periode, wandeling of reis, wat het een zekere documentairekwaliteit geeft. Met uiterste precisie en subtiliteit daagt hij de kijker uit om een actieve kijkersrol op te nemen. In dit manipulatieve spel, dompelt hij deze onder in een ervaring van intensiteit, ruimte, en de vorm die telkens weer verrassend blijkt.  

Gerepresenteerd door Irène Laub Gallery.

Meer info

Praktisch

Ballroom Project is een initiatief van Ida Wollens (DMW Gallery) en Bart Vanderbiesen (Base-Alpha Gallery), en gecureerd door Yirka De Brucker. 

ADRES
Borgerhub
Turnhoutsebaan 92
2140 Antwerpen, Borgerhout

Meer info

Auteur
Zoë Hoornaert