Fast forward naar Drawing Days

In gesprek met Audi Pauwels van Huis Pauwels Spaenjers

Op 2, 3 en 4 oktober 2020 strijkt Drawing Days neer in Hasselt. In aanloop naar deze editie zoekt Kunswerkt nog tot 24 april naar mede-organisatoren. Welke plannetjes smeden deze Hasseltse creativelingen ondertussen? Een eerste in de reeks: Audi Pauwels van Huis Pauwels Spaenjers. 

Audi Pauwels: "Toen mijn vrouw Kitty en ik beiden als goudsmid begonnen hadden we nog geen vaste collectie uitgebouwd. We kregen telkens aanvragen en gingen toen al persoonlijk aan de slag met de vraag van de klant. Het presentatietekenen groeide daarom vanuit een soort van noodzaak, als een manier om te communiceren met de klant en hen zo nieuwe ontwerpen te presenteren. Langs die weg kan de klant zich zo goed mogelijk voorstellen hoe een sieraad eruit zou kunnen zien. Na verloop van tijd bouwden we aan de hand van deze tekeningen een vaste collectie uit. Nu werken we nog steeds op eenzelfde manier en blijft tekenen een essentieel onderdeel binnen mijn job."

"Ik vind het erg fijn om in 3D te tekenen: de dingen lijken op die manier een beetje echt te worden. Je bekijkt een ontwerp vanuit verschillende perspectieven, en dan ga je hiermee aan de slag. Juweeltekenen is een tekenstijl apart, een tekenstijl die vooral erg technisch is. Maar in essentie geloof ik nog steeds dat tekenen makkelijker is dan leren schrijven."

"Toen we studeerden was juwelen tekenen nog geen vast opleidingsonderdeel. Er werden wel lessen modeltekenen aangeboden, maar het tekenen van cirkels en ellipsen om zo een sieraad op te bouwen, is toch iets helemaal anders. Ik besloot het mezelf doorheen de jaren aan te leren, voornamelijk door goed te observeren uit welke vormen zoiets is opgebouwd. En hoewel mijn leerlingen aan PXL Mad nu vooral met maquettes werken, blijft het tekenen van een bepaald materiaal een technische uitdaging die ik hen graag wil bijbrengen."

"Nu, dertig jaar later, ben ik nog altijd wat onzeker over mijn tekeningen en vind ik sieraden teken nog steeds niet simpel. Tijdens Drawing Days wil ik dan ook de bezoekers een inkijk geven in het proces van juwelen tekenen. In onze winkel Huis Pauwels Spaenjers zal er een kleine tentoonstelling te zien zijn waarin we een veelheid aan schetsen zullen combineren met de eigenlijke presentatieontwerpen van de juwelen. Daarnaast ga ik dat weekend ook zelf aan de slag met potlood en aquarel. Of we dat tijdens het weekend nog combineren met een 3D-tekenaar, om zo het contrast tussen beide tekentechnieken duidelijk te maken, staat nog niet helemaal vast."

Auteur
Zoë Hoornaert