Fast forward naar Drawing Days

In gesprek met Pablo Hannon

Drawing Days: dat is drie dagen vol tekenactiviteiten, workshops, expo’s, en alles daartussenin. Elke editie ondersteunt Kunstwerkt een sociaal-artistiek project en in Hasselt is dat niet anders. Dit jaar is het de beurt aan creatief brein Pablo Hannon.

Pablo Hannon: "Via verschillende organisaties zijn we met The School in contact gekomen met jongeren in een moeilijke thuissituatie. Zowel via Halte 24 (een ontmoetingsplaats aan het station van Hasselt), als ook via onderwijsinstellingen als HAST en KTA1 zijn we samenwerkingen aangegaan waaruit we veel geleerd hebben. De energie van die kennismakingen is best uniek: er zit een kwetsbaarheid in die jongeren, maar ook een stoerheid, gecombineerd met de emotionele en psychologische rugzak die ze met zich meedragen. Dat zijn dingen die mij te boven gaan en die me intrigeren om mee aan de slag te gaan. Met The Mural wil ik hen een aanzet geven om daar op zijn minst op te kunnen reageren."

Mural in Maison Florida door Lies Schroeyen en Enkela Lushtaku

"Het project dat we binnen Drawing Days samen vorm zullen geven is The Mural: een drieluik waarin we op zoek gaan naar een methodiek om jongeren in kwetsbare omstandigheden creatief te activeren. In eerste instantie bouwen we samen doorheen gesprekken een methodiek uit: wat zijn de vragen die we (nog) niet stellen en hoe kan tekenen hierbij helpen? Hiermee hopen we een dialoog op te starten, wat ook een hele uitdaging is. Het lijkt me een goede insteek om een project op poten te zetten dat niet zomaar passeert wanneer het festival voorbij is. In het ideale geval zou het resultaat op lange termijn als tool ingezet kunnen worden. Tijdens het jaarlijkse Playground for the Wild hopen we die te kunnen aftoetsen."

 

"Eens de methodiek is uitgewerkt en meermaals werd uitgetest via workshopmomenten, hopen we de eerder gestelde vragen kracht te kunnen geven in The Mural. Het zal een moment zijn waarop het uiteindelijke resultaat getoond wordt, en ze het moment kunnen vieren. The Mural is maar een momentopname binnen het project. Wat hier primeert is de vertaling van dat proces naar een pakket waar organisaties later op kunnen terugvallen. Idealiter zijn er tijdens het weekend van Drawing Days twee dingen te zien: enerzijds het proces van het voortraject, anderzijds het zichtbare eindresultaat The Mural."

Duel Weird Organisms

"Tekenen heeft een helend effect op mij. Ik creëer het liefst wanneer er geen opdracht is, geen doel, en dus geen stress. Daarvoor las ik iedere dag bewust een moment in: ik vier het einde van mijn werkdag, en ga zo over tot mijn ‘vrije’ tekenmoment.

De relatie met het tekenen verandert dan en wordt tijdens dat moment eerder meditatief. Ik neem andere beslissingen, laat me leiden door ongelukken of verkeerde lijnen en zo ontstaan er andere tekeningen. Het therapeutische roep ik sneller op via een serie, meestal omdat ik verder wil werken op een spoor dat mij in een bepaalde rustige gemoedstoestand brengt. Het vinden van die rust gaat gepaard met heel wat worstelingen, maar eens binnen die bepaalde lijn, of bepaald materiaal, ga ik verder tot de goesting op is."

Auteur
Zoë Hoornaert