Fast forward naar Drawing Days

IN GESPREK MET STUDENTEN VALERIE CROMMEN EN HANNE HULSMANS

Waaraan je je mag verwachten tijdens Drawing Days in Hasselt? Een heleboel: workshops, expo's, tekenactiviteiten en datgene wat allesbehalve in vakjes past. Zoals de Stadsavond die Valerie Crommen en Hanne Hulsmans, studenten aan PXL MAD, in goede banen zullen leiden.

Tijdens Drawing Days zullen Valerie en Hanne het historische stadhuis omtoveren tot één van de grootste hotspots van het tekenfestival. Op initiatief van de Dienst Cultuur krijgen ze de kans om als kraakverse curatoren activiteiten te programmeren tijdens een Stadsavond. Ze nodigen lokale kunstenaars en creatievelingen uit die volgens hen een podium verdienen.
Vanzelfsprekend is er één onvermijdelijke rode draad: tekenen.

Hanne Hulsmans: “We hebben mekaar leren kennen tijdens het masterjaar Illustratie aan PXL MAD, daar is onze vriendschap gegroeid. Tijdens je master doe je een onderzoek of masterproef. Voor mijn part mag deze master 2 jaar duren, je hebt wel wat tijd nodig om te experimenteren en uit te proberen. Enfin, tijdens de master hebben we gemerkt dat er heel wat raakvlakken zijn tussen ons. Onze grote inspiratiebron is Paul Klee. Hij kan de essentie van zijn omgeving weergeven in slechts een aantal lijnen, daarin zit voor ons zijn kracht. En zo houden we allebei ook heel erg van Art Brut.”

Valerie Crommen: “Zelf vind ik Art Brut een heel oprechte vorm van tekenen. Die oprechtheid, gepaard met de onweerstaanbare drang om te tekenen, is een heel sterke vorm van communicatie die meestal verder weet te reiken dan de taal. Zeker binnen mijn masterproject Illustratie vormde Art Brut een grote inspiratiebron.”

Valerie: “Nu volgen Hanne en ik samen de educatieve master. Omdat we goed op mekaar afgestemd zijn, kiezen we voor onze stage graag voor co-teaching. Maar door de Coronacrisis is het programma gewijzigd: nu steken we afstandslessen in mekaar voor onze stageschool. Ik geef esthetica. Dat is nu eenmaal geen hoofdvak en ik ben bang dat de leerlingen mijn opdrachten niet gaan afwerken. Ze krijgen al zoveel te verwerken.”

Hanne: “Ook voor praktijkvakken is deze manier van lesgeven totaal anders. De leerlingen zitten thuis. Dus je moet nadenken welk materiaal er voorhanden is en ben je wat beperkter in het bedenken van je opdrachten. Zo zou je bij voorbeeld een opdracht kunnen geven rond afvalmateriaal. Maar het blijft wel belangrijk dat deze opdracht  een basis heeft, een verwijzing naar de kunstgeschiedenis of een bepaalde techniek.

Links: beeld uit masterproef Valerie, rechts: tekeningen door Valerie

Valerie: “Door de quarantaine heb ik de draad van het tekenen weer opgenomen. Dat heb ik het laatste jaar wel wat gemist, door de opdrachten van de hogeschool.
Tekenen is voor mij echt een uitlaatklep, ik kan me er helemaal in verliezen. Meestal teken ik ‘s avonds. Ik woon op het platteland, dus ik ga buiten zitten, in de natuur. Gewoon waarnemingstekenen, daar kan ik echt van genieten.”

Hanne: “Ik ben ook aan het tekenen, maar iets totaal anders: patroontekenen. Mijn mama maakt haar eigen kleren en dat wou ik ook altijd al kunnen. Doordat we nu thuis zijn, hebben we er tijd voor.
In mijn eigen artistieke praktijk is tekenen altijd de basis, het vertrekpunt. Van hieruit kan een idee nog verder evolueren naar 3D of naar fotografie. Ik vind het interessant om verschillende kunstdisciplines met mekaar te vermengen.”

Beelden door Hanne Hulsmans
Auteur
Marianne Sneijers