Getipt: verborgen schatten in Middelheim

Als je in de buurt van Antwerpen bent, is een bezoek aan het Middelheimpark met zijn bijzondere collectie altijd een omweg waard. Zeker nu de sculpturen in een herfstdecor staan en de warme kleurenweelde van het park uitnodigt tot een verfrissende wandeling. Er is nóg een goede reden om het park te bezoeken: het nieuwe collectiepaviljoen.

Michel François, Résidence Terrestre, 1995 - Collection Middelheim Museum, Antwerp © Michel François - Photo: Michel Wuyts

Wie het museum al bezocht, schonk misschien minder aandacht aan het depotgebouw van Stéphane Beel. Het was een gesloten constructie zonder inkijk, niet toegankelijk voor de gewone bezoeker. Maar het was ook een plek vol verborgen kunstschatten die niet in het park waren opgesteld, omdat ze bijvoorbeeld te fragiel zijn.

Begint je neus te krullen van nieuwsgierigheid, dan mag je je gelukkig prijzen: het Middelheimmuseum ‘pakt uit’. Omdat het gebouw minder geschikt bleek om de kunstschatten in te bewaren, is het omgebouwd tot collectiepaviljoen. Eindelijk kan je deze verborgen stukken gaan bewonderen, waaronder werk van Christo, Giacometti en Berlinde De Bruyckere. De opstelling van de 50 geselecteerde werken is erg geslaagd en doet denken aan een depot, een beetje kriskras. Sommige stukken zijn boven elkaar in rekken geplaatst. Bovendien blijft door de metershoge ramen het fraaie park nabij. Je kan bovendien zelf ook op onderzoek: wil je wat extra info over een werk, dan kan je rondsnuffelen op de computers. Elke zes maanden wordt de expo geactualiseerd.

Patricia Piccinini, Nest, 2006 - Collection Middelheim Museum, Antwerp © Patricia Piccinini Photo: Michel Wuyts

Er is één werk waar de bezoeker echt naartoe gezogen wordt: 'Résidence Terrestre', een installatie van Michel François. De poëtische constructie werd voordien jammer genoeg maar heel even tentoongesteld in het Braempaviljoen (1997) en vormt nu de eyecatcher van de expo.
Het was nooit de bedoeling dat het werk buiten kwam te staan. Het komt volledig tot zijn recht in de witte ruimte. Aan de hand van begeleidende videofragmenten kom je te weten dat het werk ook het behoud en de presentatie in vraag stelt. Welke delen zijn vervangbaar? Wat zijn de mogelijkheden?

Het viel al een tijdlang op dat de vrolijke worstjes van Kati Heck niet meer aan de bomen in het park hingen. Nu ontdekken we waarom. De kleurige lak kon de vochtige omgeving niet aan en begon blaasjes te vertonen. Ze werden voor restauratie opgenomen in het depot en zijn nu binnen tentoongesteld.
Je krijgt er ook ontwerptekeningen en maquettes e zien. Daarmee geeft dit paviljoen een mooie inkijk achter de schermen van het museum. Een absolute aanrader.

www.middelheimmuseum.be

Richard Deacon, Small Mind, 1992 - Collection Middelheim Museum, Antwerp © Richard Deacon - Photo: Michel Wuyts
Auteur
Marianne Sneijers