Het zelfportret: Cédric Sucaet

Een zelfportret geeft een beeld van hoe een kunstenaar naar zichzelf kijkt en zich aan de buitenwereld voorstelt. Uit de knappe, voortdurend groeiende verzameling zelfportretten die we op Beeld aantreffen, plukken we geregeld een opmerkelijk exemplaar. Zoals dit zelfportret van Cédric Sucaet.

houtskool, 2020

Cédric: ‘Meestal start ik met een zelfportret als ik vastloop in een andere tekening of verdwaal in andere ideeën waarmee ik experimenteer. Een zelfportret maken is dan terug even tot mezelf komen, los komen van mijn andere ideeën. Ik ga terug naar het mij vertrouwde medium houtskool. Op die momenten herontdek ik het plezier in tekenen en waarnemen.

Van je tekening achteruit stappen en vaststellen dat je een goed portret hebt gemaakt bezorgt me altijd een gevoel van opwinding. Het geeft me vertrouwen in mezelf en helpt me weer op weg.

Ik maak zelfportretten als oefening in waarnemen. Om tot een interessanter beeld te komen, besloot ik dagdagelijkse routines en gewoontes te betrekken in die portretten. Ik kam elke morgen mijn haren. Het vormde de basis van dit werk. 

Met welk materiaal ik aan de slag ga, hangt af van de grootte van het papier. Ik teken vaak snelle zelfportretten in schetsboeken. Daarbij gebruik ik grafietpotloden, kleurpotloden en inkt. Maar mijn grote liefde blijft houtskool. Ik teken graag op groot formaat en daar leent houtskool zich goed toe. Het is een dankbaar materiaal en laat me toe in lagen te werken.

Mijn vaste plek om te werken is thuis, op mijn kamer. Niet gemakkelijk, want er zijn veel prikkels. Op school heb ik ook een atelierplek, maar ook daar vind ik niet altijd rust. Mijn ideale werkplek zou een eigen atelier zijn, ruim en met veel licht, waar ik mentaal en lichamelijk gescheiden ben van mijn persoonlijke leefruimte.’

BIO
Cédric Sucaet, 25 jaar
Woont in Gent
Studeert grafiek en tekenkunst studeer aan LUCA School of Arts, Gent.

Ontdek meer werk van Cédric op Beeld

Jouw zelfportret in Kunstletters?
Zet een foto van een zelfportret op ons digitaal platform Beeld.be en gebruik het woord ‘zelf’ of ‘self’ in de titel van het werk. Misschien staat jouw zelfportret in het volgende nummer.