Het zelfportret: Ilse Popelier

Een zelfportret geeft een beeld van hoe een kunstenaar naar zichzelf kijkt en zich aan de buitenwereld voorstelt. Uit de knappe, voortdurend groeiende verzameling zelfportretten die we op Beeld aantreffen, plukken we geregeld een opmerkelijk exemplaar. Zoals dit zelfportret van Ilse Popelier.

To brighten up the children's bedroom, self-portrait, 73 x 55 cm, 2020

Ilse: ‘Dit zelfportret is het resultaat van een rondje opruimen. Ik ging door mijn spullen om te bekijken of ik ze zou bijhouden of weggooien: een hoes voor een handtas, lipstick die vervallen is… Eén van mijn dochters zat bij me in de badkamer. ‘Ik hou alles’ zei ik, zette de hoes op en ‘smeerde' lipstick op. Ik vond een coole bril, die ik nooit zal wegdoen. We kregen de slappe lach. Mijn dochter legde het hele tafereel vast op beeld. Ik haalde wat stills uit het filmpje waarop ik dit portret baseerde. Ik wou vooral dat moment van lachen en dom doen vastleggen.

Ik teken met oliepastels op stevig papier. Dat gaat snel en ik kan het met veel energie en weinig denken doen. Onderwerpen in mijn tekeningen kunnen van alles zijn, omdat ze allemaal even belangrijk of onbelangrijk zijn. In dit geval is het een zelfportret. Of ik iets teken, hangt af van het moment: zie ik iets bijzonders, beleef ik iets dat ik wil vastleggen?

Kunst inspireert me als het werk een gevoel van vrijheid oproept. De schilderijen van Vincent Van Gogh zitten zo boordevol energie, kleur en snelheid. Daar hou ik wel van. Het begrip ‘zelfportret’ interpreteer ik graag ruim: ook een installatie van Peter Buggenhout kan je als een zelfportret opvatten. Of een bepaalde kleur in een schilderij van Rothko.’

BIO
Ilse Popelier, 52 jaar
Woont in Gent
Interieurarchitectuur

Ontdek meer werk van Ilse op Beeld

Jouw zelfportret in Kunstletters?
Zet een foto van een zelfportret op ons digitaal platform Beeld.be en gebruik het woord ‘zelf’ of ‘self’ in de titel van het werk. Misschien staat jouw zelfportret in het volgende nummer.