Het zelfportret: Jan Theuninck

Een zelfportret geeft een beeld van hoe een kunstenaar naar zichzelf kijkt en zich aan de buitenwereld voorstelt. Uit de knappe, voortdurend groeiende verzameling zelfportretten die we op Beeld aantreffen, plukken we geregeld een opmerkelijk exemplaar. Zoals dit zelfportret van Jan Theuninck.

Self-portrait with heraldic family weapon, 2015, acryl, 70 x 100 cm

Jan: ‘Dit zelfportret, in acrylverf, schilderde ik in 2015. De zwarte romp was in een eerdere versie een abstracte kop, die ik tekende op computer. Jaren later ontdekte ik, bij een bezoek aan de Herbert Foundation in Gent, dat het overeenkomsten vertoonde met een werk van Gilbert & George.

Het blauw van het hoofd symboliseert mijn weelderige haardos. Een gezicht is er niet, vandaar een witte vlek. Ik pleeg te zeggen dat ik ‘niets en niemand’ ben. Zo heb ik ook jarenlang het Italiaanse ‘uomo senza volto’ of ‘man zonder gezicht’ als codenaam gebruikt.

Een wapenschild bij een portret werd vroeger weleens bij een portret geplaatst. Een bekend voorbeeld is  het portret van Jan Parmentier uit 1627, dat deel uitmaakt van de collectie van het Sint-Janshospitaal in Brugge. Het heraldisch familiewapen in mijn werk, een witte vlek met bruine rand, verwijst naar familieverhalen uit het verleden, met een existentiële impact op het heden.

Portretschilderen is niet mijn specialiteit. Ik leg me vooral toe op abstracte schilderijen in de Hard edge-stijl, soms in combinatie met een lijnenspel, dat doet denken aan Miró. Ik werk het liefst met felle, harde, monochrome kleuren.’

BIO
° 1954
Woont in Halle
Maakt voornamelijk abstracte schilderijen, is daarnaast ook dichter.

Ontdek meer werk van Jan op Beeld

Jouw zelfportret in Kunstletters?
Zet een foto van een zelfportret op ons digitaal platform Beeld.be en gebruik het woord ‘zelf’ of ‘self’ in de titel van het werk. Misschien staat jouw zelfportret in het volgende nummer.