Het zelfportret: Mario Desmedt

Een zelfportret geeft een beeld van hoe een kunstenaar naar zichzelf kijkt en zich aan de buitenwereld voorstelt. Uit de knappe, voortdurend groeiende verzameling zelfportretten die we op Beeld aantreffen, plukken we geregeld een opmerkelijk exemplaar. Deze keer verrast Mario Desmedt ons met een scheerschuimgezicht in spiegelbeeld.

Mario: ‘Diep in mij leeft een drang, een primaire behoefte om door te schilderen mijn dagelijkse bezigheden te sturen en vorm te geven, mijn omgang met de buitenwereld te beleven. Ik word geboeid en gepakt door een eenvoudig plantje dat in een verwaaide hoek probeert te overleven, een breuklijn in een bakstenen muur, afgeschilferde pokdalige verfresten, een krijtlijntje, een dood vogeltje op de grond. Ze vertellen mij hun verhaal over kracht, tijd, verlies, overleven en ouder worden.

Mijn schilderen zit in een spanningsveld tussen de waarneming van de niet zo boeiende dagelijkse realiteit en  de eigen beleving daarvan. Ik zoek de balans tussen verbeelding en realiteit, tussen waarneming en subjectiviteit. 

De dagelijkse confrontatie met mijzelf in de spiegel gaf aanleiding om scheerschuim plastisch te gaan gebruiken: eerst witte snorren borstelen bij het scheren zelf en dan met dat beeld aan de slag gaan om een zelfportret te schilderen.

‘Zelfportret met scheerschuim’ maakte ik ook uit verwondering over de impact die de media en de mode op ons gedrag uitoefenen. Hoe op korte tijd een baard sterk aan populariteit won nadat trendsetters en bekende figuren die lanceerden. Een baard met scheerschuim creëren en nadien op doek vastleggen, was zowel een modebeleving als een schildersbeleving.’

Mario Desmedt
°1947
Woont en werkt in Lievegem.
Is grafisch tekenaar en schilder.