Het zelfportret: Martha Vanhoof

Een zelfportret geeft een beeld van hoe een kunstenaar naar zichzelf kijkt en zich aan de buitenwereld voorstelt. Uit de knappe, voortdurend groeiende verzameling zelfportretten die we op Beeld aantreffen, plukken we geregeld een opmerkelijk exemplaar. Zoals dit zelfportret van Martha Vanhoof.

ANGSThaasje, linosnede, 594 x 840 mm

Martha: ‘De titel zegt alles: ik ben een angsthaas. Altijd geweest. Een beetje jaloers op mijn zus, die in mijn ogen altijd meer de stoere wolf was: iemand die alles durft. Zo wilde ik ook zijn: meer wolf en minder haas. 
Dit zelfportret, een grote lino in zwart-wit, was een van de eerste werken die ik maakte in de klas vrije grafiek aan de academie. Het grote formaat is bewust gekozen: die haas mag getoond worden. Op de originele versie is één haas afgebeeld, opgekruld omdat hij bang is en zich niet durft te tonen. Een tweede versie maakte ik door de lino digitaal te bewerken en twee hazen samen te brengen, gespiegeld. Want ik ben in dat angstige niet alleen, er zijn ongetwijfeld meer mensen die zich daarin herkennen.

Ik combineer graag het ambachtelijke met het digitale. Eerst maak ik een lino of ets in zwart-wit, dat geeft voor mij het sterkste beeld. Daarna bewerk ik het beeld op de computer en voeg meestal ook kleur toe. Digitaal kan je daar er alle kanten mee uit. Ik vind het resultaat beter dan wanneer je al kleur gebruikt in de druk zelf. De combinatie werkt voor mij perfect.

Na dat eerste zelfportret volgden nog enkele variaties op het thema ‘haas’ en ‘wolf’. Stilaan begon het idee te rijpen om vanuit die losse beelden een boekje te maken: het verhaal van een haas die ervan droomt een wolf te zijn. Dat boekje is nu klaar. Ik ben er nog niet uit wat ik er mee wil doen, of ik het wil uitgeven, maar in elk geval: voor mij is de uitkomst positief. Het heeft me doen beseffen dat het oké is om een haas te zijn. Meer zelfs: ik ben er trots op. De haas is inmiddels mijn handelsmerk.

Het toedichten van menselijke eigenschappen aan dieren boeit me in die mate dat ik nu lino’s aan het maken ben van verschillende dieren: de stresskip, sloddervos, brombeer... Samen zullen ze één groot werk vormen. Iedereen zal zich in de eigenschappen van een of meerdere dieren herkennen.’

BIO 
° 1995 
Woont in Zichem. 
Volgde de opleiding Illustratie aan PXL-MAD, Hasselt. 
Volgt momenteel een opleiding grafiekkunst aan de Hagelandse Academie voor Beeldende Kunst. 

Ontdek meer werk van Martha op Beeld

Jouw zelfportret in Kunstletters?
Zet een foto van een zelfportret op ons digitaal platform Beeld en gebruik het woord ‘zelf’ of ‘self’ in de titel van het werk. Misschien staat jouw zelfportret in het volgende nummer.