Het zelfportret: Steven Boers

Een zelfportret geeft een beeld van hoe een kunstenaar naar zichzelf kijkt en zich aan de buitenwereld voorstelt. Uit de knappe, voortdurend groeiende verzameling zelfportretten die we op Beeld aantreffen, plukken we geregeld een opmerkelijk exemplaar. Zoals dit zelfportret van Steven Boers.

Steven: ‘Ik lijd aan prosopagnosie. Dat is een afwijking waardoor ik gezichtsblind ben en geen mensen herken. Ik heb zelfs maar een beperkt idee van mijn eigen uiterlijk. Ik ben portretten beginnen schilderen als een therapie om mijn hersens te drillen om gezichten te herkennen. Dit zelfportret is er een uit een reeks waaruit ik putte om wekelijks mijn profielfoto op Facebook te vervangen.’

Hoe ontstond dit werk?
Ik werk volgens de regels mijn zelfgeschreven SPART-manifest. Een van de regels bepaalt dat elk werk in heel korte tijd klaar moet zijn. Dit zelfportret is in enkele minuten ontstaan door lukraak acrylverf op een stuk karton uit te spreiden, waarin ik plots mezelf meende te herkennen. Ik laat me in mijn werk leiden door pareidolie: ik probeer in chaos en vlekken trekken van menselijke gestalten te zien en ze dan te accentueren. Toevallig bleek dit portret, volgens mensen die mij wél herkennen, ‘spot on’ te zijn.

Met welk materiaal ga je het liefst aan de slag voor een zelfportret?
Ik varieer het liefst zo vaak mogelijk. Elk werk is een experiment. Van Oost-Indische inkt tot de vingerverf en glitterstiften van mijn dochtertje: ik gebruik ze allemaal.

Is er een kunstenaar die je inspireert bij het maken van een zelfportret?
Ja, maar vreemd genoeg gaat het niet om kunstenaars die bekendstaan als portrettekenaars, wel om   abstract-expressionisten zoals Franz Kline en Cy Twombly. Ik hou van hun werk vol wilde vlekkerigheid en schijnbare chaos, waar toch evenwicht in zit. 

Wat is je favoriete plek om te schilderen?
Letterlijk overal in huis. Het liefst op de grond. Ik schilder waar ik ook maar plaats vind, al is het naast de kattenbak.

BIO
° 1977
Woont in Borgerhout
Creëert volgens de 20 regels van het Spartmanifest. Spart is een vorm van zeer snel gecreëerde outsiderkunst, waarbij de kunstenaar probeert om elk werk in een andere stijl en met andere materialen te maken.

Ontdek meer werk van Steven op Beeld

Jouw zelfportret in Kunstletters?
Zet een foto van een zelfportret op ons digitaal platform Beeld.be en gebruik het woord ‘zelf’ of ‘self’ in de titel van het werk. Misschien staat jouw zelfportret in het volgende nummer.