Ik ga op reis en ik neem mee...

Vakantie. Dan trekken ook kunstenaars de deur achter zich dicht en zoeken andere oorden op. Maar artistieke invallen of inspiratie kunnen op elk moment de kop opsteken. Je bent maar beter goed voorbereid. Welke voorwerpen mogen niet ontbreken in de reiskoffer van een kunstenaar?

We legden 5 kunstenaars deze vragen voor: wat neem je zeker mee op reis en wat teken of maak je zoal in vakantiemodus?

Geoffrey de Beer

Eigenlijk ben ik altijd een beetje op reis. Mijn atelier is in Frankrijk, op 550 km van huis. Het over en weer reizen zelf en de tussenstops die ik maak, hebben een belangrijk aandeel in mijn productieproces. De kapel van Le Corbusier in Ronchamp, het CRAC Alsace in Altkirch en het Consortium in Dijon zijn inspirerende plekken die ik vaak bezoek.

Mijn smartphone, een klein schetsboekje en wat potloden gaan altijd mee. Mijn schetsboekjes staan vol tekeningen en ontwerpen, maar er staan net zo goed boodschappenlijstje, adressen of staalkaartjes in.

Polien Boons

Ik heb altijd een klein schets- en ideeënboekje op zak. Ik neem zeker ook een fototoestel mee. Een boek (van auteurs als Perec, Calvino, Pessoa) ontbreekt ook nooit. Ik haal er veel inspiratie uit.

Op vakantie verzamel ik ideeën. Ik teken of schrijf ze op, fotografeer of film ze: van grappige momenten tot mooie kleuren. Ik observeer graag de natuur, die er meestal anders is dan bij ons.

Nel Aerts

Ik neem altijd twee schetsboekjes mee: één met carbonpapier en één om notities te maken. Ik neem ook altijd een zwarte Schneider (Slider Rave XB) balpen mee. Bij langere reizen gaan ook kleurpotloden en een grotere schetsboek in de koffer. Meestal zit er ook een wegwerpcamera in. Mijn reisschetsen zijn beïnvloed door de omgeving waar ik verblijf. Of door de tentoonstellingen die ik bezoek. Ik werk verder op schetsen die in mijn schetsboek stonden. Enkele jaren geleden was ik op reis in Spanje met kunstenaarsvrienden. We tekenden voortdurend. Uit die reis is een expo ontstaan.

Ephameron

In mijn reistas zitten zeker: een setje aquarelverf en een schetsboek met dik papier op A5-formaat. Schetsboeken gebruik ik bijvoorbeeld voor speciale projecten, zoals tijdens Kunstenfestival Watou.

Op reis gebruik ik tekenen als een manier om de omgeving op een intensere manier in mijn geheugen op te slaan. Door een uur lang op een plek te zitten, te voelen en schilderen, kan ik die indrukken later beter oproepen. Andere zintuigen helpen om beter te herinneren.

Maaike Huys

Mijn schetsboekje en tekenmateriaal gaan altijd mee op vakantie. De schetsboeken zijn een vorm van dagboek en die lopen gewoon door. Het maakt niet uit of het vakantie is of niet. Wat ik nog meeneem, hangt af van waar ik op dat moment mee bezig ben. Dat kan porselein, textiel, was zijn. Bij mijn laatste tripje naar de Ardennen nam ik boetseerwas mee om verder te werken aan mijn porseleinen beenderen.

Auteur
Sarah Poesen