Kristof Van Gestel kiest

A Paper / A Day - dag 17

"Spannend, zeg; kiezen! Mijn oog valt op veel moois maar uiteindelijk toch op een ding dat twijfelt tussen tekening/schilderij/sculptuur. Dat soort tussenposities spreekt me sowieso aan.
Op het eerste 'gezicht' zie ik de doos als ready-made: een prachtige sculpturale vorm die het resultaat is van een functioneel industrieel proces, maar die met wat aandacht en verbeelding in deze foto wel iets heeft van een portret in zijprofiel. Lippen, een mond, een neus, een groot oog, een pet, ... Pas daarna valt mijn oog op de lyrische en gekleurde vlekken en vlakken en ook op de strakke lijnen en vormen die er doorheen getekend zijn.
Een associatie naar het kunstwerk 'Box with the Sound of Its Own Making' (1961) van Robert Morris komt in mijn gedachten. Die dubbelheid immers; enerzijds zien we gewoon een opengevouwen gevlekte doos en anderzijds vormt deze een verslag of document van dat vouwen zelf - in tijd en ruimte. We zien een glimp van een hele andere wereld die zich vanuit dat alledaagse opent. Wat valt er daar allemaal te beleven?"

Bart Van der Moeren

Kristof Van Gestel (°1976) is participatief kunstenaar. Sinds 1999 maakt hij kunstwerken die zowel letterlijk als figuurlijk de plaats van de kunst en creativiteit ten opzichte van de dagdagelijkse wereld bevragen en onderzoeken. Door ervaringen op te zoeken en uit te lokken is voor Van Gestel het maken van kunst een manier om de wereld en de verschillende relaties die we er als individu mee aangaan te verkennen en te ‘bewonen’. ​Zowel voor de kunstenaar als voor de toeschouwer ​trouwens, ​want in zijn werk wordt de toeschouwer vaak een deelnemer.

Beeld: © Bart Van der Moeren