Nina Vandeweghe kiest

A Paper / A Day - dag 9

'Het eerste dat me in dit portret opvalt zijn de felle kleurvlakken. De opvallende vlakken, die de schaduwpartijen in het gezicht vormen, lijken op het eerste zicht tegenstrijdig. Maar al snel zie je dat ze een harmonieus geheel vormen. Ook de bladspiegel is niet willekeurig gekozen. Het roze vlak, het achterplan van de tekening, start links en loopt nét niet door tot de rechterzijde van het blad. Dit maakt dat de tekening uitgebalanceerd is en de bladspiegel mooi verdeelt.

Het portret roept daarnaast een vraag bij me op: wat schuilt er achter de blik van het personage? De ogen lijken te kijken met een blik op oneindig. De ogen in rust. Het personage krijgt hierdoor een mysterieus karakter en straalt een moeilijk thuis te brengen gevoel uit. Die blik draagt voor mij zeker ook bij tot de aantrekking van deze tekening.'

Nina Vandeweghe (°1988) leeft en werkt in Brussel. Ze volgde de opleiding schilderkunst en illustratie aan het KASK. Na haar afstuderen in 2012 focuste ze zich vooral op illustratiewerk in opdracht. Dit liet haar toe om een gedurfde en figuratieve stijl te ontwikkelen die haar werk nog steeds doordringt. De composities van haar werk worden vaak samengesteld door fictieve, cartoonachtige personages die enkel lijken te passen binnen de grenzen van het picturale vlak.