Hoe bepaal je de financiële waarde of verkoopprijs van een werk? We geven je hieronder alvast enkele tips die een houvast kunnen zijn wanneer je wil verkopen of tentoonstellen.
Schat in hoe lang je aan iets werkte, of hoeveel tijd je aan een opdracht zal besteden. Dat is een interessante basis om je prijs te bepalen, maar helaas niet altijd de beste manier. Want hoeveel vraag je per uur? Wat is een eerlijke prijs? En hoeveel is de koper bereid om te betalen?
Je kan het aantal uren inschatten, daarbij de kost voor het materiaal berekenen en op basis daarvan je prijs zetten. Voeg eventueel een clausule toe over onvoorziene meeruren. Het helpt om het aantal uren op te delen in uren voorbereiding, uitwerking, transport…
Het is niet eenvoudig om een correct uurtarief te bepalen. De vergoedingscalculator op juistisjuist.be vormt een interessant instrument. Hou er wel rekening mee dat deze tool vooral opgesteld is voor kunstenaars in hoofd- of bijberoep. Uurtarieven kennen heel wat variaties, van het minimum bruto taakloon (61,30 euro per dag) tot 10 à 50 euro per uur of meer. Je zal zelf moeten inschatten wat een fair uurtarief voor jou en de koper of opdrachtgever is. Een goede tip is om te vergelijken met wat gelijkaardige kunstenaars als tarief hanteren.
Hou ook rekening met de diverse mogelijkheden om je te laten vergoeden voor een opdracht.
Hou de kosten voor je materiaal goed bij. Het geeft een duidelijk beeld over wat je investeert in je werk. Probeer om minstens de kosten die je maakte, in de prijs mee te rekenen. Je kan de kosten bijhouden die je maakt voor een bepaald werk, maar het is ook interessant om een jaarbudget bij te houden. Wat zijn je uitgaven en wat zijn mogelijke inkomsten van opdrachten of verkoop van werken?
Er is niets verkeerd aan uitzoeken wat collega-kunstenaars vragen voor gelijkaardig werk, zolang je dit tactvol en met respect doet. De kans is trouwens groot dat een potentiële koper dit ook doet. Probeer zelf wel goed in te schatten dat je je werk vergelijkt met dat van iemand die wat gelijkaardig aan jou is op gebied van werk, ervaring, artistieke opleiding.
Denk op voorhand na over winst: wil je een winstmarge behalen? Of ben je al tevreden als je kosten (gedeeltelijk) zijn gedekt? Is het een ‘nice to have’ of heb je echt de inkomsten nodig om verder te kunnen investeren in je werk en materiaal?
Door uit te testen zal je uiteindelijk merken wat de koper of opdrachtgever bereid is te betalen voor je werk. Vindt het publiek je prijs te hoog, dan zal je dit merken aan de verkoop. Door wat bij te sturen kan je tot een faire prijs komen. Maar verlies de kosten en waarde die je zelf aan je werk geeft niet uit het oog.