Je kan je op verschillende manieren laten vergoeden voor de verkoop van een werk. Welke manier voor jou van toepassing is, is afhankelijk van enkele factoren. We vatten het hier voor je samen.
Voer je je activiteiten als kunstenaar uit in hoofdberoep? Dan vind je alle informatie over je statuut en mogelijkheden bij Cultuurloket en Kunstenpunt
Ben je zelfstandig in bijberoep? Dan ben je aangesloten bij een sociaal verzekeringsfonds en betaal je een sociale bijdrage. Je hebt een ondernemingsnummer, werkt met facturen, houd je boekhouding bij en doet een jaarlijkse aangifte bij de belastingen. Een statuut van zelfstandige in bijberoep kan interessant zijn als je meerdere keren per jaar opdrachten uitvoert of werken verkoopt (vb via een webshop). Meer info over dit statuut vind je hier
Ben je geen kunstenaar in hoofdberoep of als zelfstandige in bijberoep? Dan kan je werk verkopen en in je belastingen aangeven als ‘Occasionele inkomsten’.
Als je geregeld werk verkoopt, kan het interessant zijn om het statuut aan te vragen van een ‘zelfstandige in bijberoep.’
Weet dat hier ook onkosten aan verbonden zijn zoals minimaal een sociale bijdrage van 86,39 euro per kwartaal. Zolang je inkomsten echter lager liggen dan 1 621,71 hoef je deze sociale bijdrage niet te betalen en kan je deze recupereren.
Je geeft je inkomsten (en onkosten) jaarlijks aan in je personenbelasting, waardoor dit ook effect zal hebben op je belastingen die je jaarlijks betaalt. Het vraagt dus best wat extra administratief werk, plus vaak extra onkosten als je een boekhouder vraagt je te helpen bij je financiële opvolging. Als je niet meer dan een paar honderd euro per jaar inkomsten hebt uit de verkoop van je werken, is het vaak niet de moeite waard om hier een statuut van zelfstandige in bijberoep voor aan te vragen.
Als je een werk maakt in opdracht, valt dit onder vergoedingen voor opdrachten en heb je meer mogelijkheden. Deze vind je hier.