COUPEE collage collective brengt sinds 2018 hedendaagse collagekunst onder de aandacht met verrassende projecten die ook in het verre buitenland weerklank vinden. Hun recente open call 'POST IT' bereikt kunstenaars uit de hele wereld. Wat maakt het succes van die open calls? We vroegen het aan Bram Antheunis, één van de drijvende krachten achter het collectief.
Bram: ‘COUPEE collage collective is niet echt een kunstenaarscollectief, maar een platform waarmee we projecten organiseren om collagekunst onder de aandacht te brengen. Ons eerste initiatief was een expo op de perrons van Brussel-Noord. Met de 'World Collage Atlas' verzamelden we 180 internationale collagekunstenaars en we cureerden de expo 'Belgian Contemporary Collages' in de Verbeke Foundation. We kiezen voor heel laagdrempelige, toegankelijke initiatieven, zoals de World Collage day, waar we iedereen aanmoedigen om deel te nemen. Daarnaast organiseren we projecten waarbij we de lat iets hoger leggen. Ik denk dan vooral aan de exposities met selectie door een jury.
Het project waar we nu collage mee in de kijker brengen heeft alles te maken met post-its. Ze vormen het perfecte canvas voor kleine collages, die we gaan samenbrengen in een sterke expositie in De Krook in Gent. ‘POST IT’ zal uitmonden in een grote tentoonstelling van honderden kleine collages, gemaakt door kunstenaars over de hele wereld.
We krijgen heel veel reacties op de oproep. Ik vermoed dat we afklokken op zo’n 1500 post-its. Bovendien gaat het om een wereldwijde respons. Van Tasmanië tot Chili, van de VS tot zowat alle Europese landen: de inzendingen lopen van over de hele wereld binnen. Het Afrikaanse continent vormt de uitzondering. We merkten dat ook bij vorige oproepen en willen onderzoeken hoe we bij volgende projecten wel Afrikaanse kunstenaars kunnen bereiken.
De World Collage Day vormt de aanleiding voor de nieuwe open call. Het is een initiatief van het Canadese Kolaj. Elke tweede zaterdag van mei, en dit jaar dus op 14 mei, zijn er wereldwijd expo’s, workshops en andere projecten die collage en collagemakers in de kijker zetten. ‘POST IT’ vormt onze bijdrage, die we met een brede open oproep hebben bekend gemaakt. We ontwierpen een aantrekkelijk campagnebeeld en kozen om vooral via Instagram het nieuws te verspreiden.
Instagram is een geweldig medium. Zodra je er een netwerk heb opgebouwd, raakt nieuws snel verspreid en gedeeld. We weten inmiddels dat we kunnen rekenen op andere collagecollectieven of mensen met interesse in collage om de oproep te verspreiden. Zo gaat de bal heel snel aan het rollen.
Daarnaast hebben we heel gericht mensen aangesproken die met de oproep aan de slag zijn gegaan. Zo zijn er workshops geweest in het kunstonderwijs en academies, waarbij de docent rond de opdracht werkt en studenten probeert mee te krijgen om ook een collage in te zenden.
Voor de expo gingen we op zoek naar een plaats die heel toegankelijk is. We mikten dus niet meteen op een galerie of museum. We dachten aan een tentoonstelling in de Stadshal in Gent. Maar een expo in open lucht met post-its bleek niet meteen evident. We gingen op zoek naar locaties met grote glaspartijen en zo kwam onder meer bibliotheek De Krook in beeld. Dat bleek een goede match. De bibliotheek besloot in het archief te duiken en daar een mooie selectie boeken over collagekunst op te diepen. Zo zit de expo in een ruimer jasje, wat helemaal past bij onze doelstelling om onze liefde voor collage met een breed publiek te delen.
De expo POST IT loopt van 14 tot en met 18 mei in De Krook in Gent.
Ook deelnemen? Je kan nog tot zondag 8 mei je collagepost-it insturen.