POST IT: een open call gaat de wereld rond

Bram Antheunis (COUPEE collage collective) vertelt

COUPEE collage collective brengt sinds 2018 hedendaagse collagekunst onder de aandacht met verrassende projecten die ook in het verre buitenland weerklank vinden. Hun recente open call 'POST IT' bereikt kunstenaars uit de hele wereld. Wat maakt het succes van die open calls? We vroegen het aan Bram Antheunis, één van de drijvende krachten achter het collectief.

We krijgen heel veel reacties op de oproep. Ik vermoed dat we afklokken op zo’n 1500 post-its. Bovendien gaat het om een wereldwijde respons. Van Tasmanië tot Chili, van de VS tot zowat alle Europese landen: de inzendingen lopen van over de hele wereld binnen. Het Afrikaanse continent vormt de uitzondering. We merkten dat ook bij vorige oproepen en willen onderzoeken hoe we bij volgende projecten wel Afrikaanse kunstenaars kunnen bereiken.

De World Collage Day vormt de aanleiding voor de nieuwe open call. Het is een initiatief van het Canadese Kolaj. Elke tweede zaterdag van mei, en dit jaar dus op 14 mei, zijn er wereldwijd expo’s, workshops en andere projecten die collage en collagemakers in de kijker zetten. ‘POST IT’ vormt onze bijdrage, die we met een brede open oproep hebben bekend gemaakt. We ontwierpen een aantrekkelijk campagnebeeld en kozen om vooral via Instagram het nieuws te verspreiden.

Instagram is een geweldig medium. Zodra je er een netwerk heb opgebouwd, raakt nieuws snel verspreid en gedeeld. We weten inmiddels dat we kunnen rekenen op andere collagecollectieven of mensen met interesse in collage om de oproep te verspreiden. Zo gaat de bal heel snel aan het rollen.

@tamaradeprest

De expo POST IT loopt van 14 tot en met 18 mei in De Krook in Gent.

Ook deelnemen? Je kan nog tot zondag 8 mei je collagepost-it insturen.

https://beeld.be/open-call/post-it

https://www.coupee.org/

https://www.instagram.com/coupee_collage_collective/

@sideline_collage
@sideline_collage
Auteur
Ward Desloovere