As seen on Instagram

de kerstspecial

Of je nu een gulle gever bent, gaat voor low budget, houdt van een persoonlijke touch of kiest voor een designstuk: Instagram is tegenwoordig hét walhalla voor cadeautips. Op deze webshops 2.0 vind je zelfs voor het moeilijkste familielid een pakje voor onder de kerstboom.

Studio Arhoj (@studioarhoj)
Geen mens die weet waar ze voor dienen, en of je ze überhaupt nodig hebt, maar de keramieken vormen met oogjes van Studio Arhoj zorgen voor instant vrolijkheid. Slim als de makers zijn, kun je een heel leger uitbouwen aan verschillende kleuren, vormen en groottes. Plus: voor zij die niet houden van kitscherige kerstdecoratie: één van de vormpjes heeft een hoog gestileerd kersboomgehalte. En eens door de keuzestress over de kleuren geploeterd, is het afvragen waar je zo’n ding eigenlijk zou kunnen zetten om er optimaal van te genieten.

Clay Club (@clay.club)
Misschien liever wel keramiek met een functie? Het Antwerpse duo Clay Club (Joke Leonare & Sigrid Volders) maakt zeepbakjes, dienbladen, borden en andere interieurobjecten uit klei. De grillige vormen zijn er steeds in beperkte oplage, en worden steeds afgewerkt met een laag kleurrijk glazuur. Combineren is voor de ontwerpen een meerwaarde, zo inventief hebben ze hun collectie dan wel weer samengesteld.

Present & Correct (@presentandcorrect)
Bureauartikelen duf? Denk maar twee keer na. Want voor zij die bureauartikels naar waarde schatten, is deze pagina een visueel pareltje. Gommetjes, stempels, pennen, enveloppen, meetlatten,… : Present & Correct, een Londense winkel met een uitgebreide webshop, heeft een uitgebreide selectie om jezelf in te verliezen. En ook al ben je geen fan van Paypal, of raak je niet meer tot in Londen: hun monochrome moodboards zijn ook al het volgen waard.

476.fr (@476.fr)
Iemand een unieke print of zine cadeau doen? Trek dan massaal naar het Franse 476.fr, een webshop waar je terecht kunt voor allerhande risoprints, telkens genummerd en in een beperkte oplage. Je kunt er terecht voor abstracte vlakken, typografie, fotografie, functioneel naakt en zwart-wit schetsen van verschillende artiesten. Een volledige catalogus aan stijlen om uit te kiezen, waarvan de prijzen schommelen tussen de 10 en 90 euro. Ideaal om dat ene nieuwe lid in de familie eerder getrokken werd bij Secret Santa te plezieren, of voor je lievelingsnonkel met een passie voor print.

Workshops
Mag het toch wat actiever? Geef dan eens een workshop cadeau. Op het moment zelf misschien wat sneu om enkel een enveloppe te kunnen overhandigen, maar het plezier reikt verder dan de kerstboom. Met dit Bongo-bon alternatief voor creatievelingen schenk je vooral een moment, en wie weet wel een hobby in wording? En wie slim is: met zo’n workshop fiks je jezelf ook in een slinkse handomdraai een buddy voor je eigen plezier. Workshops zijn o.a. te vinden bij Letterpress Corner (Gent) en Retro Press (Oostende).

Susan Bijl (@susanbijl)
Exit totebag, enter Susan Bijl en haar nylon boodschappentas. Deze Nederlandse ontwerpster maakt tassen en rugzakken in verschillende formaten en kleurcombinaties. Bijl werkt met een gender- en leeftijdsloos ontwerp, waardoor elk item zo goed als iedereen kan bekoren. De tas die erin slaagt zelfs de meest ongezonde snacks na een winkelbezoek te verhullen – wat al eens handig kan zijn voor zij die na de kerstkalkoen liever uitgeteld in de zetel liggen – die wil iedereen toch?

Auteur
Zoë Hoornaert