Van oproep tot expositie: kunstroute Berlart

Weg van het atelier

Kunstroutes zijn in heel Vlaanderen vaste prik geworden, zeker tijdens de zomermaanden. Maar hoe pak je de organisatie van een kunstparcours aan? Hoe kies je een originele invalshoek? In Berlare vindt nu de eerste editie van Berlart plaats. Cultuurconsulent Leen de Greve vertelt over de weg van oproep tot expositie.

Leen Vandierendonck
Ann Verdonck

De focus bij de oproep lag op de band van de kunstwerken met de natuur. Is dat de invalshoek waarmee Berlart zich wil onderscheiden van andere kunstroutes?
Het initiatief voor Berlart kadert in de nieuwe toeristische ontsluiting van het gebied rond de Eendenkooi. De combinatie met hedendaagse kunst moet zorgen voor een bijzondere natuurbeleving. De vraag was uitdrukkelijk om een werk te maken met een hart voor de natuur: in situ, door gebruik te maken van natuurlijke materialen, met aandacht voor de vergankelijkheid van de werken.
Het domein is een bijzonder mooie site, het is een broednest voor vogels. Mensen die niet weten dat er een kunstroute loopt, zullen er misschien aan voorbij wandelen, maar dat vind ik net geslaagd. De werken storen de natuur niet, ze doen een subtiele ingreep zonder opdringerig te zijn. Bij de kunstroute hoort een brochure met een plannetje zodat de bezoeker geen werk kan overslaan. De zwarte bolle spiegel van Irja Syvertsen zit echt verstopt. Ze wil de omgeving weerspiegelen en koos hiervoor een boom die aan het water ligt. 

De open call prijkte ook een tijdje op ons platform Beeld. Je ontving 35 reacties op de oproep. Daaruit koos de jury 10 kunstenaars. Was het moeilijk om die selectie te maken? 
Leen: Niet alle inzendingen voldeden aan de voorwaarden: sommige werken waren bijvoorbeeld niet weersbestendig. Op die manier vielen al inzendingen uit de boot. We hadden een budget van 1000 euro per kunstenaar en we konden op die manier 10 kunstenaars hun voorstel laten uitwerken. Ik vormde samen met Lieve Petrens en Trees De Mits de jury. We selecteerden onafhankelijk van elkaar 12 werken. Bij een Skype call merkten we dat we alledrie 6 zelfde deelnemers op ons verlanglijstje hadden. Over de andere vier kandidaat-exposanten hadden we een lange babbel. Maar dat overleg liep vlot.

Irja Syvertsen
Paul Gees

Hoe verliep de opbouw en het overleg met de kunstenaars? Gingen ze zelf actief aan de slag, waren ze eerder adviserend naar de technische ploeg? 
Leen: De meeste werken zijn in situ gemaakt. De kunstenaars werkten volledig zelfstandig. Na de selectie hadden we een gezamenlijke wandeling en daarbij koos elke kunstenaar een plek uit. De route loopt dan ook over een 1,5 km lang wandelpad. We konden ook erg rekenen op de hulp van Thijs Van der Linden, een van de geselectterde kunstenaars. Hij stond ons bij van concept, tot eindafwerking. De gemeente stond in voor logistieke en technische ondersteuning bij de plaatsing, zoals transport, maaien of in het water verankeren van het werk van Paul Gees.

Waren er onverwachtse wendingen, verrassingen die bij een opbouw van een expo in openlucht om de hoek komen kijken? 
Bij de werken hebben we houten paaltjes voorzien met de naam van de kunstenaar en een QR-code die verwijst naar de detailpagina per kunstenaar. De QR-code werkte de eerste twee weken perfect, maar door de zon nadien niet meer. Nu hebben we een metalen QR-code voorzien op de bestaande paaltjes. In de laatste week is ook een werk gevandaliseerd. De touwen werden losgetrokken. Ann Verdonck heeft tot tweemaal toe haar werk moeten herstellen. Laten we hopen dat het hierbij blijft. 
 
Er is ook een indoorversie van Berlart met focus op kunst van lokale kunstenaars. Is er een goede wisselwerking tussen de 2 evenementen? 
We kozen om hetzelfde thema te nemen en ook dezelfde titel. Berlart indoor is een expo geworden met werk van lokale kunstenaars: foto’s, tekeningen, schilderijen en porselein. Het gaat om te fragiel werk om buiten tentoon te stellen. Op 4 juli openden we de beide tentoonstellingen op. Eerst indoor, daarna namen we de overzetboot voor de vernissage van het outdoor evenement. Helaas hebben weinig lokale kunstenaars de overzetboot genomen naar de Eendenkooi. Maar daar kan de donderwolk die toen boven ons hoofd, hing, ook wel iets voor tussen zitten.  
 
Leeft Berlart in Berlare? 
Het is een eerste editie, ik heb er nog geen echt zicht op. Ik hoop in elk geval dat we continuïteit in het project kunnen steken en we Berlart tweejaarlijks kunnen organiseren. Nog even afwachten. 

Berlart kunstroute met werk van: Leen Vandierendonck, Thijs Van der Linden, D.D. Trans, Thomas Eggermont, Paul Gees, Ann Verdonck, Anja Vermeir, Irja Syvertsen, Annouk Thys en Anouck Van Puyvelde.
Berlart indoor met werk van: Andre De Thaey, Cecile Verdonck, Christel Foncke, Gaby Coucquyt, Herman Van Hee, Ivan Versele, José Van Malderen, Karel Cornelis, Katrien Van Vlierberghe, Luc Rousseau, Magda Rasschaert, Marleen De Vos, Margriet 'T kindt, Meike Janssens, Monique Coppieters, Noel Ringoet en Noëlla De Backer.

Beide expo’s zijn vrij te bezoeken tot eind augustus.
https://beleefberlare.be/berlart
https://www.beleefberlare.be/berlart-indoor

Berlart indoor: zaalzicht
Annouk Thys
Auteur
Ward Desloovere