Weg van het atelier

15 zomerse tips om kunst te beleven in eigen land

Trek jij de deuren van je atelier de komende tijd dicht? Ga je op zoek naar inspiratie voor nieuwe artistieke ideeën? Wij laten je deze zomer meegenieten van boeiende kunstprojecten die zich buiten de muren van het atelier afspelen. We starten met 15 tips om kunst te beleven in eigen land.

Sart Tilman: Ecouter raconter, 2021 © Jeanne Susplugas © Musée en plein air du Sart Tilman
Watou: Gijs Van Vaerenbergh, Tabernacle

Virtual/Vitrine
Na het succes van de eerste editie afgelopen zomer tonen Raf van Severen en Maya Bogaert in Antwerpen werk van hedendaagse kunstenaars in Virtual/Vitrine. Het is een initiatief waarmee ze enerzijds artiesten een off- en online podium bieden en anderzijds bouwen aan een community van kunstliefhebbers. Luis Manuel Lambrechts, Véronique Jansseune, Semia Phelivan, Lebasille en Ellen De Vos tonen elk op beurt hun werk tijdens 5 zomerse weekends.
https://www.virtualvitrine.art/

Musée en plein air du Sart Tilman
Het Luikse Musée en plein air du Sart Tilman presenteert deze zomer de Franse kunstenares Jeanne Susplugas, die een brede waaier van werken tentoonstelt: van driedimensionale installaties tot straataffiches, muurschilderingen en geluid. Bovendien biedt het museum 5 thematische wandelingen, goed voor een verrassende mix van hedendaagse kunst, natuur en architectuur. 
www.museepla.uliege.be

Stenen getuigen
Het Kasteel van Gaasbeek is gesloten voor restauratiewerken, maar je kan wel rondkuieren in het 49 hectare tellend park. Verschillende excentrieke kasteeleigenaars lieten her en der zogenaamde ‘follies’ optrekken: speelse, fantasierijke gebouwen die geen andere functie hadden dan het verbazen van de wandelaar. Tijdens een erfgoedwandeling kan je enkele bijzondere architecturale pareltjes die de tand des tijds doorstonden ontdekken.
https://www.kasteelvangaasbeek.be/

Festival Mudia
Het beroemde boekendorp Redu zal ter gelegenheid van de nationale feestdag leven op het ritme van de stripverhalen. Van 23 tot 25 juli brengt het Festival Mudia het dorp Redu tot leven brengen met een tentoonstelling van Belgische stripverhalen, signeersessies, beeldententoonstellingen, conferenties, thematische rondleidingen en participatieve ateliers.
https://www.mudia.be/

Kunstenfestival Watou
Het Kunstenfestival Watou is aan de 40e editie toe. Je kan ook deze keer genieten van poëzie en beeldende kunst langs een vernieuwd parcours in Watou en Poperinge. Heel wat werken werden speciaal gecreëerd in het kader van het Kunstenfestival Watou.
https://www.kunstenfestivalwatou.be/

Congoville: Pascale Marthine Tayou La Paix des Braves 2019-2021 © The Artist
Triënnale Brugge: Henrique Oliveira - Banisteria Caapi (Desnatureza 4), 2021, Vallois, Paris - Van de Weghe, New York - Triënnale Brugge 2021 © Stad Brugge - Matthias Desmet

Congoville
Flaneer deze zomer door Congoville, een imaginaire stad in het Middelheimpark, opgebouwd rond de werken van vijftien internationale kunstenaars. Ze brengen elk een ander perspectief op een historisch verhaal van kolonialisme dat vaak nog te eenduidig wordt verteld. Of ontdek op je fiets de vele verborgen koloniale sporen in Antwerpen tijdens ‘Revisiting History Antwerp-Congo’.
https://www.middelheimmuseum.be/

Zomer in de kloostertuin
Samen met tal van partners brengt Kunsthal Extra City in Antwerpen de binnentuin van het Dominicanenklooster tot leven. Kom deze verborgen groene oase ontdekken en geniet van een artistiek programma vol screenings, performances, artist talks en workshops.
https://extracitykunsthal.org/

Pass 2021
In de lente en zomer van 2015 werden de idyllische dorpen Mullem, Huise, Wannegem en Lede ingenomen door kunst. De kunstenroute PASS, een initiatief van Kris Martin met Jan Hoet Jr. als curator, bracht kunstenaars en dorpsbewoners samen. In 2021 is er een nieuwe editie. Dat betekent: 8 weekends vol kunst, met een nieuw, volwaardig podiumprogramma met theater, concerten en films.
https://www.pass2021.be/

Tinka Pittoors
Tinka Pittoors pakt uit met een grote expo in en rond het kasteel van Seneffe. ‘Les Voyageurs’ is een parcours met 14 grotere en kleinere installaties, met als rode draad verschillende interpretaties over reizen en onderweg zijn.
https://chateaudeseneffe.be/

Triënnale Brugge
Tijdens deze Triënnale Brugge stellen dertien nationale en internationale kunstenaars en architecten hun installaties voor aan het grote publiek. Voor deze editie kiest Triënnale Brugge voor een verrassend thema: TraumA: tussen droom en realiteit, privé en publiek.
https://www.triennalebrugge.be/

Beaufort 2021: Marguerite Humeau, The Dancer V, A marine mammal invoking higher spirits
SHOUT: C-mine 2021 © Boumediene Belbachir

SHOUT
C-mine laat het werk weergalmen van vijf iconen uit de hedendaagse grafische kunst- en design. Het werk van Eike König (D), Marco Oggian (IT) en de Britten James Joyce, Morag Myerscough en Anthony Burrill gaat in dialoog met de erfgoedruimtes van C-mine. Ze treden ook buiten de expomuren, op het C-mine plein en in de aanpalende tuinwijk van Winterslag. SHOUT maakt deel uit van het multidisciplinaire zomerfestival ‘Zomerslag’ dat zich deze zomer ontspint op de kunstensite.
https://www.c-mine.be/

Een speurtocht langs 'Masterpieces in Miniature’
DIVA, hét museum voor diamant, juwelen en zilver haalt topstukken uit het Victoria en Albert museum naar Antwerpen met de expo 'Masterpieces in Miniature. Schatten uit de Rosalinde & Arthur Gilbert Collection'. Die Gilbert nam bezoekers mét vergrootglas mee op stap in het Los Angeles County Museum of Art, waar de collectie te zien was. Nu biedt ook DIVA de kans aan jonge speurneuzen om de micromozaïeken van heel dichtbij te bestuderen met vergrootglas.
https://divaantwerp.be/

Van Eyck Kosmopoliet
In de Gentse Sint-Jacobskerk formuleren 11 hedendaagse diverse kunstenaars een artistiek antwoord op het Lam Gods van Van Eyck. De resultaten van hun anderhalf jaar durende zoektocht zijn heel gevarieerd en tonen elk op hun manier hoe het Lam Gods vandaag nog altijd inspireert, over grenzen en culturen heen. Van installatiekunst en fotografie, tot poëzie en muziek.
https://www.vaneyckkosmopoliet.be/

De Toerende Drukkerij
Stadstoeren is een festival in Turnhout met theater, muziek, film en expo’s. En ook met De Toerende Drukkerij, een project van Rock Paper Pencil: tekenaars en drukkers zijn aan het werk en leren je je eigen zeef- of hoogdruk maken.
www.stadstoeren.be

Beaufort 21
Aan onze kust vindt de zevende editie van Beaufort plaats, het driejaarlijks kunstproject. Centraal staat de vraag naar onze begrenzingen als mens. Een nieuwe houding ten opzichte van de natuur dringt zich op waarbij het heersende beeld met de mens aan de top van de piramide wordt herzien. 21 hedendaagse (inter)nationale kunstenaars maakten langs de hele Vlaamse kustlijn een artistiek werk.
https://www.beaufort21.be/

Auteur
Ward Desloovere