Illustratie: Telma Lannoo

Lange tijd was Instagram een online plek om enkel selfies, foto’s van je laatste brunch of momenten met je teerbeminde viervoeter te delen. Maar over de jaren heen is het een online vrijplaats geworden, waar iedereen zijn plek probeert te veroveren. Zo ook beeldend kunstenaars. Waarom investeren in het platform als een online visitekaartje? Met deze tips haal je dankzij Instagram het beste uit je beeldend werk.

Voor je begint: werk je verder op je persoonlijk account of maak je een nieuw profiel aan?

Waarom verder gaan op je persoonlijk account?

  • Val terug op je bestaande volgers: je start niet vanaf nul. Friends and family vormen alvast een basis. Als je al een persoonlijk account hebt met een aanzienlijk aantal volgers, is het makkelijker om hen te betrekken dan iedereen een nieuw volgverzoek te sturen vanuit je nieuwe account.
  • Speel je persoonlijkheid uit: op een account dat je persoonlijke naam draagt, hoeft het niet altijd zo serieus te zijn. Mensen krijgen zo niet alleen je kunst te zien, maar ze leren ook je persoonlijkheid en achtergrond kennen, als je dat leuk vindt. Dit kan helpen bij het opbouwen van loyale volgers, wat voor meer connectie zorgt. Wil je die gênante familiefoto van 5 jaar terug toch niet tonen aan je publiek, dan kan je eventueel je oude posts verwijderen of archiveren.

Waarom kiezen voor een nieuw profiel?

  • Staat je kunst los van jezelf als persoon? : dan kan het handig zijn een nieuw profiel aan te maken, met je 'alter-ego' als naam, of met een variatie op je andere Instagram-handle zoals: @je_naam_art.

Zet je profiel om naar een professioneel account

Een account is ofwel een privéaccount, ofwel een professioneel account. Wanneer je graag een breed publiek wilt, is het aan te raden om naar een professioneel account om te schakelen. Er worden wel eens doemscenario's verteld dat deze omschakeling ervoor zorgt dat Zuckerberg & co je nu minder bereik geven om je zo te stimuleren betaalde advertenties te doen. Dit is echter niet aan te tonen en dus niet iets om je druk om te maken.

  • Profielinformatie en contactgegevens: een professioneel account stelt je in staat om belangrijke informatie over jezelf en je werk te delen in je biografie. Je kunt links naar je website, e-mailadres of andere contactgegevens opnemen, waardoor het voor mensen gemakkelijker wordt om met jou in contact te komen of je werk te kopen. Omdat je slechts enkele linkjes kan posten op Instagram zijn er sites in het leven geroepen als Linktree. Die maken het mogelijk om via één enkele link een overzicht te geven van de belangrijkste zaken waar je mee bezig bent.
  • Toegang tot statistieken: met een professioneel account krijg je toegang tot statistieken en inzichten over je volgers en de prestaties van je berichten. Deze gegevens kunnen waardevol zijn om inzicht te krijgen in welke soort inhoud op je account werkt, wie jouw volgers juist zijn en waar ze zich bevinden. Het lijkt soms overweldigend, maar het kan goed zijn om de zoveel tijd eens te kijken welke content het best doet: dit kan voor ieder account verschillen.
  • Advertentiemogelijkheden: een professioneel account biedt je de mogelijkheid om Instagram-advertenties te maken en te beheren. Dat kan handig zijn als je je bereik wilt vergroten en je werk aan een breder publiek wilt laten zien of als je een expo wil promoten. Als je wilt adverteren hou je best rekening met deze regel: een post die het organisch (zonder te betalen) al goed doet, is meestal ook een heel geschikte advertentie. Een post die niet organisch goed werkt dus proberen oplappen door er budget in te steken is niet zo'n goed idee. Zoek eerst uit hoe de post beter kan alvorens er geld in te investeren.
  • Toegang tot functies voor makers: Instagram heeft specifieke functies en tools voor makers. Als je jouw account koppelt aan je Facebook-pagina kan je ook op je Facebook businessprofiel toegang krijgen tot de Meta Planner, waarin je posts kan plannen voor zowel Instagram als Facebook.

Wat, wanneer en hoeveel deel je op Instagram?

  • Probeer regelmatig nieuwe content te plaatsen om je volgers betrokken te houden. Ga daarbij na wat relevant is, en wat niet. Een tentoonstelling, residentie of speciale gebeurtenis zijn interessante kapstokken om meer content te gaan delen. Zit je in een rustige periode? Dan hoef je zeker niet iedere dag te posten. Probeer wel aanwezig te blijven door minstens één keer per week iets te delen. Het zorgt er ook voor dat je meegenomen wordt in het algoritme, en je dus sneller zichtbaar bent.
    Stel desnoods een contentplanning op, die je eraan herinnert om ook content te creëren, terwijl je aan het werk bent. Zo hoef je niet telkens opnieuw van nul te beginnen wanneer je gaat posten.
  • Deel kwalitatieve content van je werk op je feed. Instagram is een visueel platform, wat betekent dat het belangrijk is om je werk op een visueel aantrekkelijke manier te delen. Het moeten heus niet allemaal hoogwaardige foto’s zijn, maar zorg ervoor dat je werk er steeds goed in uitkomt. Kies daarom voor een goede belichting, een scherpe focus en een aantrekkelijke compositie. Probeer hier ook een persoonlijke stijl te creëren. Zo herkennen je volgers meteen je foto’s in hun feed.
  • Wissel content af. Dat is belangrijk om je feed interessant en aantrekkelijk te houden voor je volgers. Wissel beelden van voltooide kunstwerken af met work-in-progress, waardoor je je volgers meeneemt in je creatieve proces. Experimenteer en ontdek welke inhoud het beste werkt voor je artistieke stijl.
  • Ontdek de speeltuin van stories. Stories zijn de ideale plek om een blik achter de schermen te geven. Post er spontane beelden in, deel content van anderen die je vermelden, of plaats er inspirerende beelden. Stories zijn 24 uur zichtbaar, maar wil je die toch permanent kunnen tonen? Pin dan bovenaan je profiel je meest interessante verhalen vast in een highlight.
  • Analyseer en leer. Maak gebruik van de analysefuncties van Instagram om inzicht te krijgen in je prestaties en het gedrag van je volgers. Leer welke soorten inhoud beter presteren en pas je strategie daarop aan.

Hoe laat ik mijn werk zien aan een breder publiek?

  • Creëer interactie met je volgers. Dat kan bijvoorbeeld door hen vragen te stellen in de captions in je posts, via polls, of door giveaways te organiseren. Neem vervolgens ook de tijd om te reageren en hen te bedanken. Ga in gesprek via direct messages (DM's).
  • Als je hebt samengewerkt met andere kunstenaars of hebt deelgenomen aan tentoonstellingen, deel dan foto's en je positieve ervaringen hierover. Nodig heb uit als bijdrager, dan kan de post ook op hun pagina verschijnen. Indien ze dat niet zien zitten, tag hen in je berichten, zodat zij het ook kunnen opnemen in hun profiel.
  • Gebruik hashtags die relevant zijn voor je beeldend werk om je zichtbaarheid te vergroten. Onderzoek even welke hashtags relevant zijn, bijvoorbeeld door te kijken welke hashtags kunstenaars gebruiken die met gelijkaardige technieken bezig zijn.
  • Volg andere kunstenaars en mensen die geïnteresseerd zijn in jouw niche. Door anderen te volgen en hun werk te waarderen, vergroot je de kans dat ze jou ook gaan volgen en je werk delen.

De regels voor een perfect Instagram-account staan (helaas) niet in steen gebeiteld. Blijf daarom vooral experimenteren, en blijf authentiek.

24.03.2025