De eerste keer tentoonstellen kan overweldigend zijn. Gelukkig geven we je hier een heleboel tips die jou op weg helpen. In dit artikel overlopen we waar je allemaal op moet letten bij het organiseren van een tentoonstelling.
Voor je van start gaat met het organiseren van een tentoonstelling moet je je afvragen of je wel degelijk klaar bent om tentoon te stellen. Heb je voldoende werk om een tentoonstelling op te bouwen? Als dit nog niet het geval is, kan je misschien overwegen om een groepsexpo te doen met bevriende kunstenaars of start je met het openstellen van je atelierruimte.
Kunstwerkt organiseert jaarlijks Atelier In Beeld, waarin kunstenaars over heel Vlaanderen en Brussel hun atelier openstellen voor publiek. Je kan hierbij genieten van een nationale promocampagne en promotiemateriaal. Als kunstenaar zijn open studiodagen een laagdrempelige manier om je werk en je werkplek aan een (nieuw) publiek te laten zien.
Er zijn verschillende soorten ruimtes waar je kan tentoonstellen: van horecazaken tot leegstaande gebouwen tot musea, kunstencentra en galeries. Wil je meer weten over het verschil tussen al deze exporuimtes, lees dan zeker dit artikel er eens op na.
Een tentoonstellingsruimte is zelden ‘perfect’. Weinig kunstenaars kunnen tentoonstellen in een perfecte white cube, een expositieruimte met strakke witte muren en geen ‘ruis’. Toch kan bijna elke ruimte interessant zijn en een uitdaging zijn om je verhaal te vertellen. Op een soepele manier inspelen op de ruimte en die zo naar je hand zetten dat je werk tot zijn recht komt: ook dat is creativiteit. Hier vind je nog meer tips om de perfecte ruimte te kiezen.
Denk eraan dat een goede tentoonstelling vooral het verhaal moet vertellen dat je met de bezoeker wil delen. Een tentoonstelling maakt immers, net als je creaties zelf, deel uit van je oeuvre. Het is daarom erg belangrijk om op voorhand een goede selectie te maken. Durf feedback of hulp te vragen aan anderen. Soms zien zij connecties tussen jouw werk die je zelf nog niet gelegd had en kan je zo tot een inspirerend geheel komen. Laat ook net dat de job zijn van een curator. Een aantal basisprincipes om op te letten bij het selecteren van je werk lees je hier.
Hoe je je werk indeelt in de ruimte hangt van verschillende zaken af. Natuurlijk moet dit passen binnen het concept dat je wil vertellen. Ook het aantal werken en de vorm van de kunstwerken spelen een belangrijke rol. Je zal moeten nadenken over de circulatie van je tentoonstelling, hoe je je werk uitlijnt in de ruimte of tegen de muur. Hou ten slotte nog rekening met de lichtinval, de toegankelijkheid van de ruimte en eventuele stoorzenders in de ruimte. Lees hier alles over de indeling van je tentoonstelling.
Denk na over hoe je jouw tentoonstelling zo goed mogelijk kan communiceren. Een communicatieplan is hierbij jouw houvast. Wat is het doel van je tentoonstelling? Wie is je doelgroep? Welke online en offline kanalen wil en kan je gebruiken? Heb je een wervende tekst en voldoende content om te delen? Plan dit allemaal goed van tevoren. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Meer daarover lees je in dit artikel van Fran Bombeke (WIELS).
Een expo of een atelierbezoek zijn fijne momenten maar ook situaties waarbij jouw materiaal beschadigd kan worden. Schat daarom op voorhand goed in of een verzekering van je materiaal aangewezen is. Hou hierbij rekening met de waarde van je werk en het risico op mogelijke schade. De kans op schade aan een werk in broos materiaal op een sokkel is nu eenmaal hoger dan bij ingekaderde tekeningen aan de muur. Hoe meer werken er zijn hoe groter de kans ook is op beschadiging. Denk ten slotte ook na over de locatie waar je werken tentoongesteld worden, voor welke periode dit is en welke risico’s er zijn bij het transporteren van de kunstwerken. Lees meer...
Kunstwerkt heeft een interessante overeenkomst met Ethias voor het verzekeren van je tentoonstelling. Je kan via Kunstwerkt een voordelige risico's verzekering afsluiten voor je kunstwerken. Wil je meer weten of een verzekering afsluiten? Lees hier meer.
Een begroting is een inschatting van je inkomsten en uitgaven. Je werkt dit uit in een linker- en rechterkolom. In de linkerhelft zet je de uitgaven, in de rechterhelft de inkomsten. Zo krijg je niet alleen een goed zicht over de kosten en inkomsten, maar zie je snel of je met je verwachte inkomsten al je uitgaven kan betalen. Is dit niet zo, dan kan je onderzoeken waar je nog extra financieringsmogelijkheden kan vinden. Vind hier onze modelbegroting voor jouw tentoonstelling.
Een goede financieringsmix zorgt ervoor dat je voldoende inkomsten hebt uit verschillende bronnen om jouw expo te financieren. Onderzoek of je subsidies kan aanvragen, een beurs kan krijgen bij een beheersvennootschap als Sabam of Sofam, aan crowdfunding kan doen… Je kan ook kijken of je zelf de kosten kan prefinancieren en dit terugverdienen met de inkomprijs van je tentoonstelling. Denk in ieder geval goed na over de financiering van je expo. Meer daarover lees je hier.
Lees nog meer over hoe je jouw tentoonstelling tot een succesverhaal in onze gratis online publicatie.
Download HIER