De projectsubsidie talentontwikkeling binnen het amateurkunstendecreet is een experimentele subsidielijn die afloopt in 2023. Het is dus hét moment om hierop in te dienen. Je kan als kunstenaar op 15 april en 15 september 2023 een aanvraag indienen voor een subsidie tot €10.000. Jouw project moet gericht zijn op talentontwikkeling, moet zich afspelen in de vrije tijd en mag pas van start gaan in augustus 2023 of januari 2024 (als je in september indient).

Wat is talentontwikkeling?

Talentontwikkeling gaat over je artistiek ontwikkelen als kunstenaar. Dat kan gaan van een nieuwe techniek leren, een bestaande techniek verbeteren, coaching krijgen over hoe je jezelf presenteert, begeleiding zoeken om jezelf beter te promoten... Vanuit het principe van talentontwikkeling is het verplicht om samen te werken met externe partners. Zo kan een professionele kunstenaar jou begeleiden, kan je inhoudelijk samenwerken met een organisatie of een academie uit het DKO. Het wordt expliciet aangemoedigd om als amateurkunstenaar samen te werken met het DKO of met een professionele kunstenaar.

Kan jij hiervoor indienen?

De subsidie richt zich op amateurkunstenaars en het project moet zich afspelen in de vrije tijd.
Je zal in je subsidieaanvraag moeten aantonen dat je amateurkunstenaar bent, door bijvoorbeeld aan te tonen dat je nog een dagjob hebt naast je artistieke praktijk. Daarnaast mag je natuurlijk wel je verwezenlijkingen in de verf zetten (al dan niet letterlijk).
Het project moet ook doorgaan in de vrije tijd. Dat wil zeggen dat je als amateurkunstenaar niet uitbetaald kan worden met deze subsidie. De coach of partner kan je natuurlijk wel vergoeden.
Ben je eerder aan de slag als professioneel beeldend kunstenaar, dan kan je op 15 september een beurs of projectsubsidie aanvragen binnen het Kunstendecreet.

Wanneer kan je je project opstarten?

Je project mag pas van start gaan in augustus 2023 (of januari 2024 als je op 15 september indient). Als je project al vroeger start of gestart is, zal je geen aanspraak maken op deze subsidie. Daarnaast mag je project maximaal 2 jaar duren, dit kan natuurlijk ook minder lang duren. Het is wel belangrijk dat je in je aanvraag duidelijk en concreet aangeeft wat je planning is.

Hoe werkt het?

Een project dien je in via KIOSK, het platform van de Vlaamse overheid waarop je subsidieaanvragen kan indienen. Maak zo snel mogelijk een profiel hierop aan. Zo kan je alvast starten met je dossier en voorkom je die last minute stressaanval. Je moet ook een begroting invullen waarvoor je een sjabloon terugvindt bij je aanvraag in KIOSK. Je kan dit project indienen als natuurlijk persoon of als organisatie (vzw). Je kan niet indienen als feitelijke vereniging, maar het is toegelaten om als natuurlijk persoon in te dienen voor je feitelijke vereniging.

Enkele voorbeelden: Cathy en Annick gingen je voor

Cathy Bertel kreeg een subsidie voor het uitwerken van Atelier Den Draad, een creatief traject waarbij ze onder begeleiding van Jonas Vansteenkiste werkten aan een eerste eigen textiel kunstwerk. Het eindresultaat kan je binnenkort bewonderen op Expositie Beire en tijdens Atelier In Beeld.

“Samen met vijf textiel-lovers verlegden we dankzij deze subsidie onze creatieve grenzen en ontstond er een boeiende kruisbestuiving.”

Annick De Houwer kreeg een subsidie om zich te verdiepen in nieuwe technieken. Zo maakte ze voor het eerst een siliconen mal van haar werken en liet ze ook voor het eerst een beeld in brons gieten.

Breath by breath - buste uit klei

“Deze beurs schept voor mij nieuwe kansen, geeft me een boost en vooral goesting om nieuwe technieken en materialen te gaan opzoeken.”

Op de website van de Vlaamse overheid vind je nog een FAQ die een antwoord biedt op al je vragen, het subsidiereglement en een duidelijke infographic met de belangrijkste info terug. Heb je toch nog vragen over deze subsidielijn na het lezen van dit bericht? Neem gerust contact op met Anton, hij helpt je heel graag persoonlijk verder.

Auteur
Anton De Boes