(c) Evenbeeld
(c) Evenbeeld

Kunstwerkt, NUCLEO en Kunsthal Gent presenteren Parcours: een vierdelige reeks over kunstenaarschap. In vier sessies belichten we telkens een ander aspect van je kunstenaarsparcours: hoe stel je je artistiek portfolio samen? Hoe schrijf je een artist statement? Wat komt er allemaal kijken bij het maken van een tentoonstelling? Hoe profileer en organiseer je je als kunstenaar en hoe vind je residenties of prijs je je werk?

-> woe 12 maart Het artist statement. Yasmin Van ‘tveld

-> woe 19 maart De zakelijke kant van het kunstenaarschap. Anton De Boes

-> woe 26 maart Een portfolio: wat en hoe. Johannes Elebaut

-> woe 2 april Hoe bouw ik een boeiende expo op? Valentijn Goethals + Veronika Bezdenejnykh



HET ARTIST STATEMENT
WOE 12.3 - Yasmin Van ‘tveld

Een artist statement schrijven, hoe doe je dat? Hoe kader je je werk voor verschillende soorten publiek? Hoe begeleid je kijkers bij het begrijpen van de boodschap die je wil brengen? Hoe geef je wat mee over je artistieke keuzes, filosofie, technieken en materialen, zonder dat je de betovering van de kunstervaring wegneemt? In deze workshop leer je je artistieke visie helder te verwoorden. We overlopen de valkuilen, de clichés en natuurlijk: wat wél werkt. Aan de hand van enkele grote vragen - waarom maak ik werk? Hoe doe ik dat? En wat vind ik belangrijk? - schrijf je een tekst waarin je je werk en jezelf als maker voorstelt.

Yasmin Van ’tveld is freelance schrijver, redacteur, vertaler en communicatieverantwoordelijke binnen de culturele sector. Ze werkte onder meer voor Museum Dhondt-Dhaenens en Axel Vervoordt. Daarnaast is ze beeldredacteur en hoofdredacteur bij literair tijdschrift Kluger Hans.



DE ZAKELIJKE KANT VAN HET KUNSTENAARSCHAP
WOE 19.3 - Anton De Boes (Kunstwerkt)

In deze sessie gaat Anton De Boes in op de zakelijke aspecten van het kunstenaarschap. Hoe bepaal je een correcte prijs voor je werk? Hoe kan je op een legale manier kunstwerken verkopen? Hoe geraak je aan opdrachten en hoe kunnen opdrachten vergoed worden? Hoe kan je geld verdienen met je auteursrechten? Waar vind je geld voor je project? In deze sessie krijg je een antwoord op deze vragen en praktische tips om verder aan de slag te gaan als kunstenaar.

Anton De Boes is medewerker advies en lokaal bij Kunstwerkt.



EEN PORTFOLIO: WAT EN HOE
WOE 26.3 - Johannes Elebaut

Hoe maak je een portfolio dat een representatief beeld geeft van je praktijk? Welk beeldmateriaal kies je? Wat je kiest om te tonen in een portfolio hangt af van welk doel of welk publiek je voor ogen hebt. Een portfolio kan je als een archief van je werk inzetten, maar evengoed als een manier om je werken te tonen aan de buitenwereld. Waar een portfolio vroeger meestal een map of boek met beeldmateriaal van je werk was, bestaan er inmiddels talloze manieren om beeldmateriaal te presenteren.
Tijdens deze inspirerende sessie geeft Johannes Elebaut je praktische tips voor het maken van een portfolio. We onderzoeken samen enkele voorbeelden, en er is genoeg ruimte voor vragen.

Johannes Elebaut is vormgever, consultant en docent aan LUCA School of Arts Gent (opleiding interieurvormgeving) waar hij de studenten helpt om hun werk te presenteren. Hij werkt als consultant en ontwerper nauw samen met kunstenaars om hun werk mee vorm te geven en te presenteren. Johannes geeft regelmatig workshops over portfolio voor Kunstwerkt en heeft een atelier bij NUCLEO.



HOE BOUW JE EEN BOEIENDE EXPO OP
WOE 2.4

Kunsthal Gent neemt je mee achter de schermen van hun dagelijkse werkzaamheden. We belichten de verschillende aspecten die aan bod komen bij het organiseren van tentoonstellingen. Hoe zet je van idee tot opening een samenhangende tentoonstelling neer? Hoe speel je in op de architectuur en de cultuur van de plek waar je exposeert? Wat zijn de verschillen tussen een institutionele tentoonstelling en een galerieshow? Van concept, scenografie, retroplanning en indeling tot communicatie tijdens deze sessie delen we praktische tips om zelf aan de slag te gaan.

Deze sessie vindt plaats in Kunsthal Gent, een experimenteel kruispunt voor de presentatie en ontwikkeling van hedendaagse kunst in Gent. Achteraf kaarten we nog even na met een drankje.

De sessie wordt gegeven door Valentijn Goethals en Veronika Bezdenejnykh. Valentijn is verantwoordelijk voor presentatie bij Kunsthal Gent en ook mede-oprichter van 019. Veronika is schilder en stelde onder meer tentoon in CIAP, galerie Geukens & De Vil en Pizza Gallery.

PRAKTISCH

waar

  • Locatie sessie 1, 2 en 3: BLANCO, Oude Veeartsenij, Coupure 308, 9000 Gent
  • Locatie sessie 4: Kunsthal Gent. Lange Steenstraat 14, 9000 Gent

wanneer

Telkens op woensdag van 19u-21u30.

inschrijven

Je kunt je inschrijven per sessie, of voor de hele reeks.

Schrijf je hier in

Kies je er een paar sessies uit, kies je er één of ga je all-in en schrijf je in voor de volledige reeks?

Ticket volledige parcours: 50 euro (standaardtarief) / 65 euro (steuntarief) / 40 euro (reductietarief/ kunstenaars bij NUCLEO)

per sessie: 15 euro (standaardtarief) / 20 euro (steuntarief)/ 12 euro (reductietarief, kunstenaars bij NUCLEO)