Hoe toon je je werkplek in inspirerende beelden? We gingen te rade bij Evenbeeld. Zij fotografeerden al heel wat projecten van Kunstwerkt én brengen voor Kunstletters regelmatig kunstenaarsateliers in beeld. Ze verklapten ons 10 tips, die je helpen om je atelier mooi in beeld te brengen met je smartphone. Je kan de principes ook hanteren als je fotografeert met een digitaal fototoestel.

TIP 1: Kies de juiste belichting

Licht is een belangrijke factor voor het maken van heldere beelden van je atelier. Maak daarom gebruik van lichte, heldere dagen. Werk met natuurlijk licht, zonder extra lampen. Die hebben immers effect op de kleur en dit moet je dan via een bewerkingsprogramma weer goed zetten. Foto’s met het licht in je rug geven het mooiste effect.

Atelier Academie Temse © Evenbeeld

TIP 2: Scherp of onscherp?

Scherpstellen is bepalend voor je foto. Welk onderwerp of deeltje ervan breng je scherp in beeld zodat het de hoofdrol speelt, wat laat je onscherp zodat het een bijrol krijgt? De camera van je telefoon stelt meestal scherp op het dichtstbijzijnde voorwerp. Wil je liever schepstellen op een ander punt? Tik met je vinger op het scherm op de plaats waar je scherp wil stellen. Het beeld past zich automatisch aan.

Atelier Bilal Bahir © Evenbeeld

TIP 3: Kies voor een rechte horizon

Zorg voor een rechte horizon op je foto: hou je telefoon recht. Bij een schuine horizon kan het beeld nogal rommelig en onrustig ogen. Als hulpmiddel kan je het raster (of ‘grid’ of ‘hulplijnen’) aanzetten, zodat je de lijnen eenvoudig langs de horizon kan leggen.

Atelier Pascale Pollier © Evenbeeld

TIP 4: Bewerkt beeld, beter resultaat

Experimenteer met bewerkingsprogramma’s als VSCO of Lightroom. Probeer de beelden zo subtiel mogelijk te bewerken door contrast toe te voegen. Zo komt jouw werk mooier uit.

Atelier Frederik Vaes © Evenbeeld

TIP 5: Let op met inzoomen

Heeft je smartphone 1 lens (standaardlens) en wil je iets van dichtbij fotograferen? Ga dan dichterbij je onderwerp staan. Zoom niet in door je toestel aan te raken en op deze manier het beeld te vergroten. Dan gebruik je namelijk de ‘digitale zoom’ en dit zorgt sowieso voor kwaliteitsverlies.
Sommige smartphones hebben meerdere lenzen (dat zie je op de achterkant van je toestel) met 3 opties: standaardlens - groothoeklens - zoomlens. Als je meerdere opties hebt, kan je inzoomen a.d.h.v. een lens en gebruik je de ‘optische zoom’.

Atelier zeven © Evenbeeld

TIP 6: Wissel tussen detail en overzicht

Wissel af in compositie. Dat kan je doen door afwisselend details en overzichten te fotograferen.

Atelier Marleen Vansteenvoort © Evenbeeld
Atelier Marleen Vansteenvoort © Evenbeeld

TIP 7: Fotografeer vanuit verschillende perspectieven

Aangezien je telefoon klein en makkelijk hanteerbaar is, kan je gebruik maken van verschillende perspectieven. Door bijvoorbeeld je telefoon boven je hoofd houden om een shot te nemen, of vanaf de grond te fotograferen.

Atelier Bram Kinsbergen © Evenbeeld

TIP 8: Geen flits

De flits van je smartphone is behoorlijk fel en dat is niet altijd mooi. Gebruik dus liever geen telefoonflits, maar maak gebruik van natuurlijk daglicht. Wil je een foto binnenshuis maken? Zoek een plekje op in de buurt van een raam, maar uit de zon. Het licht is daardoor heel zacht en natuurlijk.

TIP 9: Een heldere lens

Maak je lens altijd even schoon voor je foto’s neemt. Een lens die niet helemaal proper is kan je foto echt ‘breken’.

Atelier De Zandbak © Evenbeeld

TIP 10: Een interessante compositie

Wat is dan precies een goede compositie? Je kan de ‘regel van derden’ of de ‘Gulden snede’ gebruiken als maatstaf, waarbij je werkt volgens het 1/3e principe (lees bvb. hier of hier meer). Maar het kan ook sterk zijn om daar juist van af te wijken en het onderwerp pal in het midden te kaderen. Op de meeste telefoons kun je hulplijnen aanzetten voor het maken van een goede compositie.

Ateliers van AAIR © Evenbeeld
Atelier Dodi Espinoza © Evenbeeld
13.12.2023