Een tof online profiel met mooie foto’s van je werk is een absolute meerwaarde voor elke kunstenaar. Galerieën en musea schakelen daarom reproductiefotografen in om een zo juist mogelijke weergave van elk kunstwerk te maken. Is dat bij jou nog niet aan de orde? Met deze elf tips van experts maak je zelf goede foto’s van je werk.

1. Gebruik daglicht
Gebruik indien mogelijk daglicht om je werk te fotograferen. Een bewolkte dag is ideaal (fel zonlicht zorgt voor harde schaduwen). Schakel alle andere lampen uit, die kunnen een ongewenste kleurzweem veroorzaken.

2. Vermijd reflecties
Let op de reflecties op je kunstwerk. Fotografeer je 2D-werken (schilderijen, tekeningen, …)? Vermijd ze dan, door je werk een beetje te kantelen of te draaien. Zet ook de flitsfunctie van je camera af om vlekken te vermijden.
Bij 3D-werken (beeldhouwwerk, keramiek, …) kunnen reflecties wel een toegevoegde waarde zijn. Ze maken het volume tastbaarder en geven rondingen extra aandacht.

3. Let op met kleur
Een blauwe muur, een groen grasveld, je eigen knalgele outfit? De kans is groot dat deze felle kleuren je foto beïnvloeden. Zoek een neutrale omgeving… en outfit.

4. Achtergrond
Kies voor een neutrale achtergrond. Wit (clean, fris), zwart (contrast) of grijs (neutraal) werken het best. Let op voor storende elementen in de achtergrond (gordijnen, stopcontacten, een huisgenoot).

5. Van groot naar klein
Moet je een reeks kunstwerken fotograferen? Bepaal dan je opstelling op basis van je grootste werk, dat blijft immers gelijk voor kleinere werken.


6. Zoom
Gebruik de zoomfunctie van je smartphone zo min mogelijk. Het zorgt voor kwaliteitsverlies van je beeld. Ga liever dichter bij je kunstwerk staan.

7. Scherpstellen
Is je onderwerp scherp? Op een smartphone kan je op het onderwerp op je scherm tikken om erop scherp te stellen. Met een goede camera gebruik je autofocus of manueel scherpstellen.

8. Kadreer met aandacht
Met of zonder rand, met weinig of meer achtergrond: dat kies je zelf, zolang het met zorg gebeurt. Opnieuw: hou die huisgenoot (en jezelf) buiten beeld.

9. Waterpas
Voor 2D-werk is de vuistregel: fotografeer je werk recht op recht. Hoe graag je ook dynamiek wil leggen in je foto met diagonalen, voor een reproductiefoto hou je je camera waterpas. Muren, tafels of ramen kunnen als referentiepunt dienen. Heb je een statief? Nog beter!
Fotografeer je een 3D-kunstwerk, dan kan je wel spelen met de juiste hoek om volume te creëren.


10. Nabewerking
Liep er iets fout? Zit er toch een vervelende kleurzweem op je foto? Een onopgemerkt stopcontact? Dan zijn nabewerkingsprogramma’s als Lightroom een zegen. Maar ook om subtiel wat contrast in je foto te steken, of je belichting iets op te trekken. Vuistregel: alles met mate!

11. Naamgeving
Je foto’s zijn klaar, gewoon opslaan dan maar? Denk eraan je bestanden een duidelijke naam te geven. Zowel voor jezelf, als voor het geval dat je ze instuurt voor een wedstrijd, of uploadt op een online profiel als Beeld. Kies een structuur die voor jou werkt, bv datum_voornaam_naam_titelkunstwerk.

EXTRA: Breng ook je atelier in beeld
Geef je graag ook een blik achter de schermen? De fotografen van Evenbeeld geven je tips om ook je atelier mooi in beeld te brengen.

13.12.2023