Deze zomer brengt de expo Pet Shop een ode aan het huisdier. In het voorjaar zochten we via een open call naar dierenportretten, alle ingezonden werken vormen nu deze wonderlijke expo in het Oud Huis van Kunsthal Gent. Van schilderijen over etsen tot textiel, in alle mogelijke formaten en stijlen. In de reeks 'in de etalage' delen enkele deelnemers het verhaal achter hun werk. Deel 2: Anja Spillier, Florien Allemeersch & Gilles Tytgat.
Anja Spillier - Beamer en Raf
'Dit werk is gebaseerd op een foto van mijn man met één van onze katten. Ik volgde kunsthumaniora en hoger kunstonderwijs, en van kinds af heb ik altijd veel en graag getekend. Door de jaren ben ik ermee gestopt. Ik had het te druk met werk, voor m’n kinderen zorgen en een huishouden runnen. De corona-periode en een burn-out waren kantelmomenten: ik zag in dat tekenen heel belangrijk voor me is. Ik verplichtte mezelf in 2022 om mee te doen aan A paper / a day. Intussen heb ik een eigen tekenkamer ingericht waar ik regelmatig te vinden ben.
Het lag voor de hand dat huisdieren in mijn werk zouden sluipen. Ik heb niks met olifanten of andere dieren die ver weg leven. Ik ben een echte kattenmadam.
Het zijn fascinerende dieren, maar in beeldend werk kan hun beeltenis ook te zeemzoet overkomen. Daarom teken ik ook graag dode insecten en vogels. Het klinkt misschien luguber, maar ik vind ze zo interessanter om te tekenen. In mijn diepvries zitten nog wat vogels die ik later nog als model wil gebruiken.
Voor deze tekening heb ik enkel pen en inkt gebruikt. Ik teken ook vaak met potlood, maar het onvoorspelbare van een ouderwets pennetje vind ik leuker. Als de inkt opraakt, zijn de lijnen lichter. Als er te veel inkt is, kan er al eens een vlek bijkomen. Dat maakt het juist levendig.
De kat op de tekening heet Beamer. Het is een Britse korthaar en we hebben hem 12 jaar geleden gekregen van mensen die ook twee grote honden hadden. De kat had heel veel stress. Qua lichaamsbouw is hij precies een bulldog in een kattenlijf, want hij heeft geen staart. Het is een mysterie hoe dat komt. Hij gaat niet graag om met andere katten, maar hij heeft het blijkbaar wel naar zijn zin bij ons.
Het werk van mijn dochter Florien is ook grotendeels geïnspireerd op de natuur en dingen uit haar omgeving. Zij maakt een verhaal met het onderwerp, terwijl ik meer registreer. Florien leeft van haar schilderkunst en ik zie dat dat haar gelukkig maakt. Ik hoop dat ze dit kan blijven doen. De liefde voor planten, kleuren en mooie dingen zal ik wel ergens met de genen hebben meegegeven. En ik heb hen ook al eens een dood vogeltje gegeven (lacht).'
Florien Allemeersch - Ik slaap niet graag alleen
'Lizzy is mijn eerste 'eigen' huisdier. Mijn lief en ik hebben haar geadopteerd kort nadat we zijn gaan samenwonen. In mijn werk zie je vooral onderwerpen uit mijn eigen leefomgeving, en Lizzy is echt deel van onze thuis. Als ik andere dieren schilder, zoals vogels en insecten, dan is dat omdat die een indruk op mij nalaten en ik hun schoonheid wil vastleggen.
Samen hebben Lizzy en ik al best veel meegemaakt. Ze was tien jaar oud toen we haar adopteerden, en ze had toen al een intens leven achter de rug. Ik wist niet wie ze was, en zij wist niet wie wij waren. Toch zie ik haar doodgraag. Het blijft een interessante symbiose, je moet aan elkaar wennen en leren kennen. Na vier jaar bij ons te zijn, kan Lizzy me nog steeds verbazen. Door haar portret te schilderen, leer ik haar op die manier ook wat beter kennen.
Lizzy is geadopteerd van Jolien De Baets, zij is ook een schilder en heeft de kat ook al als model gebruikt. Dus Lizzy is het al een beetje gewoon om geportretteerd te worden. (lacht)
Ik ben letterlijk tussen dieren opgegroeid. Thuis hadden we meerdere katten, duiven, cavia's, een eend, konijnen, een hangbuikvarken, parkieten en goudvissen (gevangen op de kermis, in de jaren 90 mocht dat nog). Daarnaast zaten er in de tuin ook egels of een nestje koolmezen te broeden. We waren letterlijk omringd door dieren. Ik herinner me dat mama mij wakker maakte als kind, omdat ze een egel had gespot in de tuin. Die ben ik dan gaan aaien - in de mate dat dat kan bij een egel. Een fijne jeugdherinnering.'
Gilles Tytgat - Minoes, de latex poes
'Voor mij zijn ballonnen erg universeel. Mensen gebruiken ballonnen om feest te vieren maar ook bij betogingen en herdenkingstochten zie je ze vaak opduiken. Ik probeer vrolijke maar ook minder vrolijke taferelen uit te werken op een sterk vereenvoudigde manier. Steeds zo objectief mogelijk, zodat de kijker zelf een mening of standpunt kan vormen.'
'Ik maak portretten met geplette ballonnen. Sinds 2016 plet ik ballonnen tussen plexiglas, mijn techniek heb ik zelf ontwikkeld. Mijn inspiratie haal ik uit de media, politiek, maar ook uit mijn directe omgeving. Ik ben leerkracht en mijn leerlingen vroegen op een gegeven moment naar een klashuisdier. Ik besloot dan een 'latex' versie van een goudvis te maken en in een bokaal te plaatsen. Het was misschien niet helemaal wat ze voor ogen hadden, maar uiteindelijk waren de leerlingen erg gelukkig. Mijn twee katten kregen ook een portret. Een van deze twee (Minoes) zie je nu in Petshop.
De ballonportretten zijn een leuke manier om een beeld vast te leggen. Ik probeer een bepaalde herinnering visueel uit te werken voor later, als mijn kat er niet meer zal zijn. Door dit in ballonnen te maken, schept het beeld iets kinderlijks. We herinneren ons waarschijnlijk allemaal een huisdier van toen we klein waren en de unieke band die we met dit diertje hadden.'
PRAKTISCH
Waar? Kunsthal Gent, Lange Steenstraat 14
Wanneer? 19 juli tot 25 augustus 2024
elk weekend, telkens van 11u en 18u
en iedere dag tijdens de Gentse Feesten (19 tot 28 juli)