Een residentie kan je de letterlijke en figuurlijke ruimte geven om je verder te ontwikkelen als kunstenaar. Het biedt een unieke omgeving om te creëren, te leren en te groeien. Maar hoe vind je een plek die aansluit bij jouw behoeften en ambities? In dit artikel delen we een aantal tips om jouw zoektocht naar een residentieplek zo succesvol mogelijk te maken.

Waarom een residentie?

Een residentie biedt je als kunstenaar de gelegenheid om nieuwe inzichten te verwerven in een nieuwe omgeving, cultuur en gemeenschap. Je kan als kunstenaar nieuwe perspectieven verkennen en nieuwe bronnen van inspiratie ontdekken. Daarnaast is een residentie het moment bij uitstek om nieuwe kunstenaars te ontmoeten, ideeën uit te wisselen en nieuwe samenwerkingen aan te gaan. Tot slot helpt een residentie ook je professionele netwerk verder uit te bouwen. Het staat niet alleen goed op je cv, residenties geven je nieuwe duurzame contacten in de kunstwereld.

Waar wil je naartoe?

Er zijn talloze residentieprogramma's over de hele wereld, variërend van kortlopende verblijven tot langdurige projecten. Voor residenties in België kan je terecht bij Kunstenpunt. Daar vind je een uitgebreid overzicht van alle Belgische residentieplekken die je kan aanschrijven. Wil je liever naar het buitenland op residentie? Dan kan je op onderzoek bij Resartis of TransArtists. Zij hebben een database van de verschillende residentieplekken over de hele wereld.

Elke plek heeft een unieke manier van werken. Bij sommige plekken krijg je een verblijfsplek naast je werkplek, anderen geven ook een creatiebudget aan hun kunstenaars om op een zorgeloze manier te kunnen maken. Daartegenover staat dan dat sommige residenties juist geld vragen om bij hen in residentie te gaan. Ten slotte focussen sommige plekken op specifieke disciplines of technieken of wordt er verwacht dat je al dan niet in relatie gaat met de gemeenschap waar de residentie zich bevindt.

Omdat elke residentiewerking op een andere manier werkt, is het belangrijk om je doelen duidelijk te definiëren vooraleer je begint te zoeken naar een residentie. Wil je werken aan een specifiek project, experimenteren met nieuwe technieken, of heb je behoefte aan tijd en ruimte voor reflectie? Door je doelen te definiëren, kun je gerichter zoeken naar residenties die passen bij jouw behoeften en interesses. Nog meer inspiratie over het bepalen van je doelen vind je hier terug.

Bereid je aanvraag voor

Zodra je weet naar welke residentieplekken je op zoek bent, is het tijd om je aanvraag voor te bereiden. Dit bestaat uit het samenstellen en/of updaten van je portfolio, het (her)schrijven van je artist statement en een grondige update van je bio en artistiek cv. Zorg ervoor dat je aanvraag zorgvuldig is afgestemd op de specifieke eisen van elke residentie en wees bereid om eventuele aanvullende vragen te beantwoorden. Zorg er ook voor dat alle informatie over jou als kunstenaar terug te vinden is in het Engels, zo vergroot je meteen je kansen bij een internationale residentie-aanvraag.

De residentiebeurs

In het Kunstendecreet is er een specifieke subsidielijn voor kunstenaars die een residentieplek gevonden hebben. Deze residentiebeurs is er enkel voor professionele kunstenaars. Of je als professionele kunstenaar gezien wordt, zal door de commissie per case bekeken worden aan de hand van je artistiek cv. Je kan een residentie aanvragen op een plek waar de Vlaamse overheid een samenwerking mee heeft. Hoe hoog dit bedrag is, hangt dan af van de overeenkomst met die residentieplek. Je subsidieaanvraag moet minstens 6 maanden voor aanvang gebeuren. Als je een aanvraag doet op een plek waar geen samenwerkingsovereenkomst is, dan is de deadline max. 2 maanden voor de aanvang van je residentie. Je kan tot €10.000 aanvragen voor de kosten die bij je residentie komen kijken. Alle informatie en een uitgebreide handleiding over de residentiebeurs vind je hier terug. Meer info over de andere subsidies binnen het Kunstendecreet vind je hier.

Wees flexibel

Overweeg residenties op verschillende locaties en met verschillende focusgebieden om je kansen te vergroten. Bovendien kan het nuttig zijn om te netwerken met andere kunstenaars en residentie-alumni om informatie en aanbevelingen te krijgen. Misschien kunnen zij jou ook voordragen bij de residentieplek.

Ga aan de slag met feedback

Er zijn heel veel kunstenaars die een residentieplek willen bemachtigen. Laat je dus vooral niet ontmoedigen als het niet van de eerste aanvraag lukt. Vraag feedback en gebruik die om je applicatie nog te verbeteren en blijf zoeken naar nieuwe kansen. Het proces van het vinden van een residentie kan soms langdurig zijn, maar blijf gefocust op je doelen en blijf geloven in je eigen talent en creativiteit.

20.02.2024