Tijdens Visite gaan klassen uit het vierde, vijfde en zesde leerjaar op bezoek in een woonzorgcentrum in de buurt voor een bijzonder tekenspel. Al spelend en tekenend leren ze mekaar beter kennen. En als afsluiter is er taart! 

Waarom een tekenspel?

Tekenen heeft unieke eigenschappen: het laat je anders naar de dingen en de wereld kijken. Bovendien is tekenen een ideaal middel om mensen met elkaar te verbinden. Van die eigenschap maken we gebruik, we verbinden generaties die vaak heel weinig contact met elkaar hebben. Want uit studies en ervaringen blijkt dat beide partijen, jong en oud, erg graag in elkaars gezelschap vertoeven. 
Visite ontstond trouwens uit Drawing Days, een internationaal tekenfestival met één simpel en geniaal doel: iedereen aan het tekenen brengen.
Voor de editie 2019 - 2020 ontwikkelde Etna vzw een nieuw concept. We spraken er met hen over, lees het interview hier!
Benieuwd naar wat Etna nog meer doet?
 

Schrijf je in voor Visite 2020

In 2019 gingen 50 woonzorgcentra en scholen samen aan de slag met Visite. Ook dit jaar kan je (opnieuw) deelnemen en met je klas of woonzorgcentrum een Visite- pakket aanvragen. De inschrijvingen starten in maart 2020. Heb je interesse? Mail ons je gegevens door en ga daarna op zoek naar een partner (school / woonzorgcentrum) waarmee je een duo kan vormen. 
(Opgelet: er zijn slechts 50 pakketten beschikbaar!)

Visite foto spel
Visite spel
visite spel

Praktisch

Voor wie?

  • Voor alle lagere scholen en woonzorgcentra in Vlaanderen. De enige voorwaarde is dat je samenwerkt met een partner (woonzorgcentrum of school) in de omgeving. Ben je geïnteresseerd? Contacteer dan zelf een woonzorgcentrum of school, zodat je samen een duo kan vormen. 
  • Belangrijk voor de scholen: We richten ons op een klassen van het 4e, 5e of 6e leerjaar. Visite past perfect in het leerplan, het lijkt wel op maat van deze leerdoelen gemaakt. 
  • Belangrijk voor de woonzorgcentra: kan je een bewonersgroep van 10 ouderen samenstellen die cognitief nog goed zijn en graag met kinderen omgaan? Graag tekenen is geen must, het gaat om het contact. 

Wanneer vindt het plaats?

Visite vindt doorgaans plaats in oktober, de internationale tekenmaand. De datum wordt in onderling overleg (tussen school en woonzorgcentrum) vastgelegd.

In het kader van Corona en eventuele maatregelen later op het jaar, pinnen we ons niet vast op oktober. Zo kan het spel ook op een later tijdstip gespeeld worden wanneer dit wenselijk zou blijken - later op het jaar of in het voorjaar 2021. 

Let op: Het is nodig je voor 15 juli in te schrijven voor Visite, samen met de partner (school of woonzorgcentrum) waarmee je het spel zal spelen. 

De pakketten worden gezamenlijk verstuurd midden september. Vanaf oktober kunnen jullie dus aan de slag. 

Hoeveel kost het?

Zowel het woonzorgcentrum als de school betalen 25 euro als bijdrage in de kosten. In die prijs zijn alle materialen inbegrepen: zowel het mooi uitgewerkte spel als de tekenmaterialen zelf. Het pakket wordt in de loop van de maand september aan het woonzorgcentrum bezorgd. 

Visite is een project van Kunstwerkt, het concept werd bedacht door Etna vzw

etna
  • Een gesprek met Katrien Hendrickx en Liesbeth Damen van ETNA

    Het Kunstwerktproject ‘Visite’ brengt twee generaties samen en laat jong en oud ongedwongen en verrassend samen tekenen. Visite is ook een tekenspel. In oktober trokken 50 klassen (4e, 5e of 6e leerjaar) naar een nabijgelegen woonzorgcentrum en speelden daar samen met ouderen 'Visite’. Katrien Hendrickx en Liesbeth Damen van ETNA zetten het project in een heel mooie, kleurrijke vormgeving.

  • In oktober 2017 vonden de eerste ‘Visites’ plaats. Hier vind je foto's en reacties van de deelnemers.