Het is essentieel om duidelijke en bindende afspraken vast te leggen wanneer je je kunstwerken uitleent. Hier lees je enkele belangrijke overwegingen en adviezen voor het opstellen van uitleenovereenkomsten.
Heb je een idee voor een cultureel project dat de gemeentegrenzen overstijgt? Misschien zijn de projectsubsidies voor bovenlokale cultuurprojecten wel iets voor jou! In dit artikel overlopen we wat deze subsidielijnen inhouden en welke voorwaarden er zijn
Als je een werk verkoopt, verandert niet alleen het werk van eigenaar maar verschuift ook de verantwoordelijkheid over het werk naar de nieuwe eigenaar. Dat vraagt om duidelijke afspraken en de nodige registratie.
Wil je delen wat je maakt? Met geïnteresseerden en, met uitbreiding, de wereld? Dan is Facebook het ideale online platform om naar buiten te komen met je werk. Dit artikel zet je alvast op gang om zoveel mogelijk uit je Facebook-profiel te halen.
Instagram is geëvolueerd naar een online vrijplaats, waar iedereen zijn plek probeert te veroveren. Zo ook beeldend kunstenaars. Waarom investeren in het platform als een online visitekaartje? Met deze tips haal je alles uit je profiel op Instagram.
Prudence Geerts is een illustrator/comic artist en heeft met haar Planet Prudence een online community opgebouwd op Instagram van meer dan 600.000 volgers. In dit artikel geeft ze tips over hoe je begint met het uitbouwen van een online community.
Een nieuwsbrief is een krachtige en persoonlijke manier om als kunstenaar met je publiek te communiceren. Waarom? En hoe zorg je ervoor dat jouw nieuwsbrief niet zomaar in de prullenmand belandt? Lees even mee.
Een website is een essentieel hulpmiddel voor beeldend kunstenaars om hun werk te tonen. Bij het bouwen van een website komt echter heel wat kijken. In dit artikel delen we 10 belangrijke tips die je helpen bij het maken van een website.
Een helder communicatieplan helpt je om jouw kunst tot bij de juiste mensen te brengen. In dit artikel overlopen we wat zo’n communicatieplan juist is en hoe je het gebruikt om te groeien als kunstenaar.
Een artist statement is een korte tekst over je werk, waarin je duidelijk maakt waar je werk over gaat en waarom je het hebt gemaakt. Wanneer je met je werk naar buiten komt is zo’n tekst uitermate belangrijk.
Een biografie is gericht op jouw leven als kunstenaar en kan dienen als een introductie tot je werk. Belangrijke levensgebeurtenissen die je werk hebben beïnvloed kan je er in opnemen. In een cv lijst je jouw prestaties en ervaring als kunstenaar op.
TikTok stond bij de start bekend als een medium voor korte filmpjes en challenges, maar het is ook een plek waar je een schat aan inspirerende informatie vindt. Ook voor kunstenaars biedt het platform heel wat kansen.
Maak je al een tijdje beeldend werk, dan wil je er wellicht ook mee naar buiten komen’. In dit artikel kom je te weten hoe je start met het uitbouwen van een netwerk, hoe je makkelijk en doeltreffend communiceert over je werk.
Organiseer je een tentoonstelling of een evenement? Overweeg zeker om de pers in te lichten, want het is dé ideale manier om een groot aantal mensen te bereiken en een nieuw publiek aan te spreken.
Beeld is het handige digitale platform van Kunstwerkt waar je als kunstenaar op een eenvoudige manier je beeldend werk kan voorstellen en open calls vindt. Hoe haal je alles uit je profiel? Deze 5 tips zetten je op weg.
Hoe je jezelf positioneert als kunstenaar begint met een grondige analyse van wie je bent als kunstenaar, wat voor werk je maakt, wat je drijfveren zijn en welke doelen je jezelf stelt. Dat zal je helpen scherpere keuzes te maken.
Flore Deman werkt sinds 2016 als illustrator in opdracht voor kranten, tijdschriften, kinderboeken en behaalde verschillende prijzen met haar illustraties. Kortom, de aangewezen persoon om uit de doeken te doen hoe je als freelancer kan starten.
Iedereen heeft wel al gehoord van de term btw, maar wat betekent die juist voor jou als kunstenaar? Btw is een belasting voor consumenten op de toegevoegde waarde. Hier leggen we uit wat dat exact wil zeggen.
Als je je werk presenteert aan het publiek, krijg je op een bepaald moment de vraag of het ook te koop is en hoeveel je voor je werk vraagt. Er zijn verschillende manieren om je prijs te bepalen, maar wat zeker is: je doet deze oefening best op voorhand.
Als beeldende kunstenaar werk je vaak alleen, maar alleen is ook maar alleen. Als je wil samenwerken om tentoonstellingen te organiseren, een gezamenlijke atelierwerking uit te bouwen… zal je al snel een structuur nodig hebben.
Een begroting is een handig instrument om de kosten van je tentoonstelling goed te kunnen inschatten. We lichten hier toe waar je allemaal rekening mee kan houden bij het opmaken van een begroting.
Als je als kunstenaar werkt in opdracht van iemand of een organisatie zijn er verschillende manieren om jezelf op een legale manier te laten vergoeden. We overlopen hier welke opties er zijn.
In het amateurkunstendecreet vind je de subsidies voor de niet-professionele kunsten. Dit is er zowel voor individuele kunstenaars als voor organisaties en verenigingen. We overlopen hieronder de verschillende subsidielijnen.
Kunstenaars kunnen vaak een financiële duw in de rug gebruiken. Subsidies kunnen daar een deel van zijn. Als professionele kunstenaar kan je subsidies aanvragen binnen het Kunstendecreet. De projectsubsidie en beurzen zijn hier de twee bekendste.
Voor bepaalde niet-artistieke opdrachten kan je werken via het verenigingswerk, ook ‘Artikel 17’ genoemd. Je kan hiermee alleen aan de slag bij vzw’s en openbare instellingen.
Als vrijwilliger ga je onbetaald helpen bij een organisatie die geen winst nastreeft zoals een vzw of een lokaal bestuur. Hier kan je een beperkte forfaitaire kostenvergoeding voor krijgen.